Saksalainen teollisuusjätti Würth rakennutti Riihimäelle logistiikkakeskusta. Tiukka rakennusaikataulu oli koetuksella erityisesti tammikuun kireillä pakkasilla, joiden aikaan oli toteutettava massiivisia paikallavaluja. PERI:n lämmitettävän muottikaluston ansiosta aikataulu piti.
Jatke Oy aloitti Würth Suomi Oy:n tilaaman urakan lokakuussa 2015. Valmista tuli vuoden 2017 keväällä. Puolentoistavuoden kokonaiskestosta huolimatta työmaa on aikataulultaan äärimmäisen kireä. Kukin työvaihe ajastettiin niin, että yhden vaiheen myöhästyminen heijastuisi lisäkustannuksia tuottavalla tavalla muihin vaiheisiin.
- Puoliväliin 52 metrin pitkää hallia valettu jakava paloseinä on tästä hyvä esimerkki. Etenimme kerros kerrokselta, elementtirunko ja tämä paikallavaluseinä samaan tahtiin. Tammikuun miesmuistiin kovimmat pakkaset olisivat tienneet pahaa myöhästymistä valuissa ja sitä kautta myös elementtirungossa, jos olisimme joutuneet lämmittämään muotit lämmityslangoilla, kertoo vastaava mestari Janne Virtanen Jatke Oy:stä.
Tiukkatahtisen työmaan alkuvaihe oli mennyt paalutuksen ja maalämpöreikien poraamisen merkeissä, minkä johdosta varsinaisiin talonrakennustöihin päästiin pienellä viiveellä. Tämä oli toki otettu huomioon työmaan kokonaisaikataulussa, mutta pelivaraa ei enää sen jälkeen juurikaan jäänyt.
Muottijärjestelmä valittiin varhain
Jaettuna urakkana toteutettavan kohteen pääurakoitsijaksi valittu Jatke ryhtyi neuvottelemaan sivu-urakoista viime vuonna heti tarjouskilpailun ratkettua sen eduksi. Valu- ja muottityöt oli paketoitu omaksi sivu-urakakseen, jota koskevan kilpailun voitti Rakennus Jo-Ri Oy.
Rakennus Jo-Ri esitti heti alussa, että muottina käytettäisiin PERI:n valmistamaa lämmitettävää MXH-järjestelmää.
- Emme halunneet ottaa minkäänlaista aikataulu- ja kustannusriskiä. Kulunut talvi osoitti konkreettisesti, että riski oli todellinen. Meillä oli enintään 12 viikkoa aikaa paloseinätöihin, saimme valmista 11 viikossa. Työt ajoittuivat loppuvaiheessaan tammikuun paukkupakkasille. Niiden takia muutenkin hirvittävä aikataulu olisi ollut epärealistinen ilman lämmitettäviä muotteja, kertoo Rakennus Jo-Ri Oy:n toimitusjohtaja Johannes Niemelä.
Niemelä kiittelee PERI:n muotteja myös niiden turvallisuudesta. Se on hänen mukaansa MAXIMO:a käytettäessä vähintään yhtä hyvällä tolalla kuin luotettavien valmistajien henkilönostimien käyttö.
- Kun töitä tehdään korkeimmillaan 12,5 metrissä, on päivänselvää, että myös tämä osa-alue on oltava kunnossa, Niemelä toteaa.
Mielenkiintoinen erityispiirre uudessa logistiikkakeskuksessa on automaation ja tavarankäsittelyrobottien runsas hyödyntäminen. Koska tekniikkaa tulee olemaan paljon, tarvitaan myös runsaasti läpivientejä.
- Alkuvaiheessa läheskään kaikki reikien paikat eivät olleet tiedossa rakennesuunnittelijallakaan. Siksi paloseinän valmistaminen betonielementeistä olisi ollut mahdoton tai ainakin erittäin hankalasti toteutettava ajatus, Janne Virtanen toteaa.
Teksti: Vesa Tompuri
Pääurakoitsija
Jatke Oy
Valu- ja muottityöt
Rakennus Jo-Ri Oy