Ensimmäinen REDIn tornitalo, Majakka, ja seitsemän muuta tulevat toimimaan maamerkkeinä koko Kalasataman kaupunginosalle.
Korkeiden, yli 15-kerroksisten kerrostalojen tietotaito oli ennen 2020-lukua Suomessa vielä nuorta. Kokemusta haettiin kaikin mahdollisin tavoin, muun muassa tutustumalla muualla Euroopassa toteutettuihin ratkaisuihin.
”Yksi haetuista opeista oli tutustuminen tornitalotyömaahan Puolassa. Siellä näin ensi kertaa käytössä kiipeävän muottijärjestelmän, jollainen meilläkin Majakassa päätyi sittemmin käyttöön. Tehokkuusedut näkyvät sitä paremmin, mitä korkeampaa taloa rakennetaan. Tähän asti kertyneen kokemuksen nojalla sanoisin, että aina kun mennään 15 ja sitä suurempaan kerrosmäärään, kiipeävä ratkaisu on taloudellisestikin mielekäs”, arvioi Majakan työmaapäällikkö Juha Leivonen SRV Rakennus Oy:ltä.
Samalla kun kuilun muotit nousevat kiipeävän RCS-järjestelmän avulla, suojaa kiipeävät suojaseinät rakennuksen ympärillä rakennusta tuulelta. Tämä etu korostui Kalasataman kaltaisissa merenrantapaikoissa, joissa tuulisuus aina nousee työmaan isoksi riskitekijäksi.
”Kokonaisaikataulu laadittiin toki niin, että joskus ei päästä tuulen takia töihin. Rajana oli 10 metriä sekunnissa, josta voitiin hieman joustaa turvallisuutta vaarantamatta. Ajoittain tuuli yltyi jopa 25 metriin sekunnissa. Silloin oli selvää, että on pidettävä taukoa. Yhtä selvää oli, että vähätuulisempien jaksojen aikana oli oltava tehokas, ja tätä tavoitetta PERI:n kiipeävä RCS-järjestelmä edisti Majakan työmaalla merkittävästi”, Leivonen sanoo.
Majakka ja muut seitsemän tornitaloa ovat REDI-kauppakeskuksen ohella toinen merkittävä ja teknisesti haasteellinen osakokonaisuus pitkälle 2020-luvun puolelle ulottuvassa miljardihankkeessa. Koska nämä tornitalot muovaavat merkittävästi kaupunkikuvaa, niiden arkkitehtuuriin ja rakenteisiin on käytetty paljon aikaa ja luovuutta.
Yksikään tornitaloista ei ole muodoltaan ’kantti kertaa kantti’. Kaikissa kahdeksassa talossa rungon jäykistys hoituu rakennuksen keskelle sijoitetun hissikuilun avulla.
”Majakassa on 21. kerroksen kohdalla erikoisuutena kuuden metrin uloke, jota me kutsumme työmaakielellä ’nitkautukseksi’. Tällaisissa erikoispaikoissa korostui myös muottitoimittajan tekninen osaaminen ja palvelukyky. Saimme PERI Suomelta tarkat suunnitelmat ja kaiken tarvittavan teknisen avun niin näissä erikoiskohdissa kuin muissakin teknisissä kysymyksissä”, sanoo betonityönjohtaja Reijo Uronen.
Uronen jos kuka tietää mistä puhuu ja mille antaa arvoa. Hän on työskennellyt vaativissa betonirakennekohteissa jo 40 vuoden ajan. Majakka uusine tekniikoineen oli silti hänellekin tuore kokemus.
”Kiipeävä muottijärjestelmä muistuttaa hiukan perinteistä liukuvalua. Uutta siinä on kuitenkin esimerkiksi se, että samalla kiipeilyperiaatteella voidaan suojata rakennettava talo kauttaaltaan ympäri”, Uronen toteaa.
Teksti: Vesa Tompuri
Lue myös aikaisempi projektiraportti REDI:stä
Pääurakoitsija
SRV Rakennus Oy