Oulun Välkkylään rakentui tornitalo, jossa käytettiin PERI:n muutama vuosi sitten Suomen markkinoille tuomaa uudenlaista holvituentajärjestelmää. Tämän GRIDFLEX-järjestelmän etuna on paitsi tehokkuus myös se, että elementit on asennettavissa alhaalta käsin, mikä parantaa oleellisesti työturvallisuutta.
Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS rakennutti Oulun Välkkylään 16-kerroksisen asuintalon, joka valmistui keväällä 2024. Kohdetta rakensi yhteistoiminnallisena KVR-urakkana Rakennusliike Lapti. Urakkamuodon mukaisesti Lapti vastasi sekä työmaan töistä että ohjasi kaikkea suunnittelua, kuitenkin niin, että kunkin osa-alueen asiantuntijat olivat mukana miettimässä omaan erikoisalaansa liittyviä ratkaisuja.
PERI Suomen palveluiden oleellinen osa on muottisuunnitelmien teko. Myös tässä kohteessa työmaa tilasi muottijärjestelmän suunnitelmat, joihin sisältyivät myös mitoituslaskelmat.
”Saimme asiakkaalta lähtötiedot ja otimme muottisuunnitelmissa huomioon myös läpiviennit. Näin saimme kerralla tarkat suunnitelmat ja niiden avulla täsmälliset muottijärjestelmän toimitustiedot, joita ei tarvinnut matkan varrella muuttaa”, kertoo PERI Suomen aluemyyntipäällikkö Jaakko Kullas.
Kullas kertoo GRIDFLEX-holvimuottijärjestelmän tulleen tutuksi monille pohjoissuomalaisille asiakkaille sen jälkeen, kun PERI esitteli järjestelmää tiloissaan Haukiputaalla, ja konkreettisesti näytti asentamisen ja purkamisen yksityiskohdat. GRIDFLEX-järjestelmän turvallisuusaspektit korostuivat tällä tornityömaalla, jolle KVR-urakoitsija Lapti oli asettanut konkreettisen tavoitteen: olla Suomen siistein työmaa.
Siisteys on turvallisuutta
Laptin runkotyönjohtaja Juha Virrankari pitää itsestään selvänä, että korkea tornitalo kannattaa toteuttaa paikallavalurakenteisena, koska paikallavaletut kerrokset ovat kosteudenhallinnallisesti paljon helpompia. Kun lähtökohtana on paikallavalettu rakenne, keskeinen kysymys on oikean muottitekniikan valinta. Siinä painaa tehokkuus, mutta vähintään yhtä tärkeänä seikkana turvallisuus.
”Tällä työmaalla lisäksi siisteys oli erityisen huomion kohteena. Tavoitteenamme oli olla ei enempää eikä vähempää kuin Suomen siistein työmaa. Se ei ollut itsetarkoitus, vaan palveli keskeisellä tavalla myös työturvallisuutta. On paljon turvallisempaa hoitaa muottien asennus alakautta”, Virrankari perustelee.
GRIDFLEX asennetaan asennussauvojen avulla, eikä tällöin tarvita erillistä putoamissuojausta. Tällä työmaalla turvallisuus parani myös sen periaatteen kautta, että jokainen työntekijä siivoaa omat jälkensä. Kun lisäksi työmaalla oli periaatteena tehdä jokainen vaihe kokonaan valmiiksi niin, ettei siihen tarvinnut samoissa merkeissä enää palata, myös tehokkuus oli parhaimmillaan. Tätä tavoitetta tuki luonnollisesti se, että muottitoimittaja toimitti kerralla ja oikea-aikaisesti oikean määrän oikeaa tavaraa oikeaan paikkaan.
”Etenemisrytmimme pysyi suunniteltuna, sovitun aikataulun mukaisesti”, Virrankari toteaa.
GRIDFLEX-muottijärjestelmän eduksi hän mainitsee myös keveyden: Alumiinisten elementtien vain noin 20 kilon paino on omiaan pienentämään järjestelmän käsittelystä johtuvia työterveysriskejä.
Muottien asennuksen ja purkamisen aikana muotin alapuolella liikkuminen on entistä työturvallisempaa, koska GRIDFLEX-järjestelmässä holvitukien kanssa ei tarvita asennustukia, joihin olisi mahdollista kompastua. Tämä myös helpottaa muiden rakennusmateriaalien siirtelyä ja sijoittamista holvimuotin alla.
Teksti: Vesa Tompuri
KVR-urakoitsija
Rakennusliike Lapti Oy