GRIDFLEX-holvimuottijärjestelmä on lyhyessä ajassa löytänyt paikkansa suomalaisessa kerrostalorakentamisessa. Myönteisiä kokemuksia on kertynyt myös Oulusta.
Rakentamiskäytännöt eri maissa vaihtelevat sekä säädösten että pitkiin perinteisiin nojaavien tottumusten mukaan. Tämä pätee myös muottitekniikoihin. PERI on tuonut vuosikymmenten aikana muottialalle uutuuksia, jotka lähtevät asiakastarpeesta ja jotka auttavat parantamaan laatua, kustannustehokkuutta tai turvallisuutta – jopa työterveyttä. GRIDFLEX-holvimuottijärjestelmän avulla voi kohentaa näitä kaikkia.
Yksi tuore esimerkki tästä on Oulun Karjasillalle valmistumisvaiheessa oleva kerrostalo As Oy Oulun Antiikva. Ennen tätä taloa pääurakoitsija Lehto Asunnot Oy:llä oli jo kokemusta GRIDFLEX:in käytöstä viereisen asuinkerrostalon rakentamisen ajalta.
”Kokeilimme tuotetta ensin neljässä asunnossa viereisessä kohteessa As Oy Oulun Kapiteelissa. Kokeilu oli onnistunut: turvallisempi ja vähintään yhtä nopea asennettava kuin perinteinen holvimuotti”, sanoo Lehto Asuntojen vastaava mestari Jorma Manninen.
Manninen kertoo kuulleensa suomalaisittain uudesta holvimuottijärjestelmästä PERI:n esittelytilaisuudessa. Halu kokeilla uutta tuotetta heräsi hänen mukaansa heti.
”Kymmenen vuotta PERI:n kanssa yhteistyötä tehneenä osasin odottaa, että uusi ratkaisu on järkevä.”
Tullut kerrostalorakentamiseen jäädäkseen
PERI:n Pohjois-Suomen aluemyyntipäällikkö Jaakko Kullas kertoo Suomessa hyvän jalansijan jo saanutta uutta tuotetta käytetyn muun muassa Saksassa jo yli kymmenen vuotta. Kysyntää Suomessa jonkin verran vauhditti vuoden takainen puupula ja siitä seurannut puun jyrkkä hinnannousu. GRIDFLEX:in edut ovat kuitenkin osoittautuneet siinä määrin suuriksi, että se on nousemassa yhdeksi holvimuottijärjestelmien yleisimmäksi ratkaisuksi. Tälle arviolle on perusteensa, sillä yleistynyttä kasvua ovat jo ruokkineet toteen näytetyt kustannustehokkuus-, työturvallisuus- ja työterveysedut.
Jorma Mannisen kokemus työmaillaan on ollut se, että pienen alkuopettelun jälkeen GRIDFLEX:in avulla tehtävät betonityöt ovat sujuneet vähintään yhtä joutuisasti kuin käytettäessä perinteistä holvimuottia.
”Asentajat oppivat uuden tuotteen nopeasti. Kun kokemusta tuotteen käytöstä on tullut vielä hieman lisää, uskon että asentajat saavat keksimiään pikku niksejä käyttäen nopeuden vielä kasvamaan”, Manninen toteaa.
Entisestään parantunut kustannustehokkuus on kuitenkin eduista vain yksi. Vähintään yhtä tärkeänä Manninen pitää GRIDFLEX:in entistä parempaa työturvallisuutta, koska sitä käytettäessä muottien asennus voidaan tehdä alhaalta – ja näin putoamisriskejä välttäen. Ja koska GRIDFLEX:in asennus on fyysisesti kevyempää kuin perinteisen holvimuotin asennus, se on myös omiaan vähentämään sairaslomien määrää.
Kaikki nämä edut puhuvat sen puolesta, että uusi tuote on tullut kerrostalorakentamiseen jäädäkseen.
”Tavanomaisessa asuinkerrostalorakentamisessa, joissa yleensä tehdään seinät betonielementeistä ja holvi paikallavaluna, en näe mielekkäänä enää palata vanhoihin ratkaisuihin”, Jorma Manninen toteaa.
Teksti: Vesa Tompuri