De utställda verken på Fotocentrum Peris galleri är till salu, då pris inklusive moms finns angivet i listan över verk. Verken kan reserveras bindande (rött märke) eller med betänketid (grönt märke). Köpta verk överlåts då utställningen är slut, verket kan hämtas eller skickas till köparen. Betalning sker i regel under utställningstiden, men köparen kan även komma överens med Fotocentrum Peri om delbetalning. Det finns ofta böcker eller annat material till försäljning i samband med utställningen. Dessa betalas till Wäinö Aaltonens museumkassa.

Peris personal hjälper gärna till och ger mer information om köp vid intresse.

Vem köper fotokonst?

Fotokonst köpes som investering till både statens och muséers konstsamlingar, även stiftelser och privatpersoner samlar på konst. Privatpersoner kan införskaffa fotokonstverk till exempelvis av intresserade för konst, ett särksilt verk eller tema. I företagsutrymmen skapar fotokonst en värdefull, intressant och trivsam miljö för både anställda, kunder och samarbetspartners. Fotokonst kan förhöja företagets nutida och kultutmedveten image.

Var placerar jag ett fotokonstverk?

Direkt sol och fukt måste naturligtvis undvikas, såsom mycket dammiga utrymmen. Verket bör fästas tillräckligt stabilt i väggen och den mår bäst av att vara ur vägen för eventuella stötar och knuffar från exempelvis förbigående människor. Konstverket bör kunna betraktas från tillräckligt avstånd, i förhållande till dess storlek – ett stort verk kommer ej till rätta i en smal korridor, och ett litet fotografi syns dåligt långt uppe vid takgränsen.

Vad betyder upplaga?

Verkets upplaga, eller edition berättar hur många konstnären har gjort eller förbinder sig att göra av bilden i fråga. Mängden avdrag skrives i följdordning, till exempel 3/7 som betyder att verket är det tredje avdraget av en edition på 7. Det kan finnas olika upplagor för ett verk i olika storlek eller annan teknik, men köparen bör alltid upplysas om upplagornas totala omfattning.

Signerar konstnären sina fotokonstverk?

Sålda arbeten bör ha följande information, ofta funnen på baksidan av verket:

 • konstnärens namn
 • verkets titel, årtal (möjligen avvikande produktionsår)
 • teknik (avdrag, utskrift, montering osv)
 • storlek (höjdxbredd), edition (antal avdrag el. utskrifter)
 • konstnärens egenhändiga signatur

De vanligaste teknikerna; vad är ett kromogent färgavdrag, silvergelatinavdrag, pigmentutskrift etc?

En del konstnärer fotograferar på negativfilm, andra använder endast digitalkamera. Utskriften eller avdraget kan göras från en digital fil, men likväl kan filmrutan skannas och den slutliga bilden skrivas ut digitalt. Det viktiga vid köp är arkivbeständighet, vilket innebär att både färgerna och pappret i avdragsprocessen ska hålla länge utan att falna. Idag är det klassiska färgfotografiet och den bestående pigmentutskriften vanligast. En del vanliga bläckstråleskrivare kan också räknas till arkivbeständiga. Det är ovanligt med handgjorda svartvita kopior idag, men det förekommer.

 • kromogent färgavdrag: ett vanligt färgfotografi, exponerat med förstoringsapparat från negativ film på fotopapper
 • silvergelatinavdrag: ett traditionellt svartvitt fotografi, exponerat på svartvitt fotopapper från negativ film och framkallat i mörkrum
 • digital färgutskrift, “lambda”: ett färgfotografi, en digital fil exponeras med förstoringsapparat på fotopapper med hjälp av laser
 • pigmentutskrift, pigmentavdrag, pigment print: en utskrift med pigmentbaserat bläck, som är arkivbeständigare än de mer förekommande bläckämnena
 • montering, inramning: ett fotografi monteras ofta direkt på exempelvis aluminium. Nuförtiden går det även att skriva ut direkt på monteringsmaterialet. Fotografiert kan också ramas in. Ett fotografi är mer skyddat under glas och en söndrig ram kan alltid bytas. Fotografiet ska ej beröra glaset, utan lossas från glasuytan med hjälp av mellanlister eller passpartout. Det är mycket svårt att fixa skråmor eller ytskador på ett verk monterat på exempelvis aluminium.
 • diasec: Diasec är ett varumärke för en metod skapad av ett tyskt företag, där fotografiet limmas mellan två akrylskivor

Delar av Förbundet för Fotografiska Konstnärer r.f.:s köpguide har använts i denna text.