MIA OPA [mia ora] betyder “en timme” på grekiska. Titeln härstammar från förpackningen jag fick hos min vän i Ioannina som framkallar min film. Den är dock mer mångfacetterad än så; när någon befinner sig i kris brukar omgivningen trösta med att säga; timme för timme. Ta timme för timme, lite som ett andetag i taget.

Grekland befinner sig i en djup ekonomisk kris. Landet genomgår stora förändringar, de unga grekerna får som städa upp efter många års bristande politik, många flyttar från landet. Äldre greker som bott i utlandet återvänder för att hjälpa landet att komma på fötter igen. Missnöjet över politikerna har som startat folkrörelser som i synnerhet i Exarcheia, Aten, där vänstergrupperingar nästintill startat en egen stat inom staten.

Timme för timme försöker landet komma tillbaka på fötter igen. MIA OPA är ett arbete som skildrar kärleken till mitt folk, mitt hem. Det är också en fingervisare till regeringen i Grekland, att här finns en enorm mängd unga människor som egentligen bara väntar på att få chansen att påverka. I takt med att krisen börjat vända ökar arbetslösheten bland unga. Det missnöjet är en enorm energi och en nerv i staden, lite som att vara rädd att trampa på en mina, då allting kan explodera.

Jag arbetar inte metodiskt här, det går inte. Det gäller att vara lika impulsiv och fri från ramar som invånarna, mina vänner, är. Här går inte att planera, ingenting är förutsägbart. Istället ser jag till att ha tio rullar film i min ryggsäck och vara beredd på att låta galenskapen våldföra sig på mig. Vardagen består mer eller mindre av att vardagen inte innehåller en vardag. Sena nätter, ständig sömnbrist men samtidigt en aldrig döende nyfikenhet präglar min metod. Jag är kombinationen av flugan på väggen och myggan som stör din nattsömn. Genom att fotografera mina vänner har jag en dörröppnare och tillträde till människor och situationer jag gestaltar.

Samtidigt som fokus ligger kring livet i Aten, försöker jag även blanda upp mitt arbete med bilder från min hemstad, Ioannina och även livet i byn Mantion som ligger strax utanför. Genom att ställa bilderna från byn i parallellitet mot bilderna i Aten, skapar jag ett samspel mellan samtid och historia och även kontrasten mellan storstad och landsbygd. Min strävan är att bilderna från byn gestaltar det gamla Grekland medan bilderna i Aten symboliserar det nya, progressiva Grekland. Tillsammans skapar de ett dynamiskt narrativ om ett land som befinner sig i ett slags väntrum. MIA OPA är ett arbete om en generation greker som söker sin identitet i ett samhälle som står under enorma påfrestningar.

 

Jannis_Tordheim_Filadelfia_2016

Filadelfia, 2016