Renja Leinos utställning Darling Sea, består huvudsakligen av nya verk, vars gemensamma tema är havet.

Efter att ha simat i kristallklart vatten … och dykt glömmer man inte, nej, minnet gör sitt jobb och möter alla slags situationer med isflak fiskar segel stark vind och barndomens milda ohämmade simmande, simma hela tiden simma! Minnet sitter ännu på botten av havet med en sten i famnen. Luftbubblorna läcker ur munnen. Kallsvett när en desperat i mitten av det gröna slemmet försöker förstå.

///

Konstnären Renja Leino arbetar huvudsakligen med fotografi, video och installationer. 1990 utexaminerade Leino från Konstfack i Stockholm – University College of Art Crafts and Design. Leinos verk har visats i utställningar både i hemlandet och i Sverige, de Baltiska länderna, England, Tyskland, Italien, Frankrike samt i Ryssland och Centralamerika. Hennes verk har inkluderads i Finska statens, Finlands Fotografiska Museets, Wäinö Aaltonen Museets, Uleåborg Konstmuseets, EMMAs, T-sjukhusets, Helsingfors Stads konstmuseets konstsamlingar.

Leino tillträdde tjänsten som lektor i fotografi vid Åbo yrkeshögskola, Konstakademin år 1998. Hon hör till dom centrala personerna i utvecklandet av fotografiutbildningen på skolan. En betydande del av Finlands professionella fotokonstnärer utexamineras från fotoutbildningen.

Under sin karriär har Leino arbetat på konstnärsresidenser i Storbritannien, Tjeckien och Litauen. 2014 grundade hon tillsammans med sin man Bengt Andersson konstnärsresidenset AARK –Archipelago Art Residency in Korpo. Idag har över 100 konstnärer från hela världen arbetat på AARK, som leds av Renja Leino.

I september fyller Leino  60 år, samtidigt firar hon i år 30 år som konstnär. Utställningen har fått stöd av Svenska kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet ja Centret för konstfrämjande.

www.renjaleino.com

 

Svenska_kulturfonden_logo_horisontell_svart_RGBdf8a2c_1ca6753331c948938140b79a06ba54bb~mv2.png_srz_1440_348_85_22_0.50_1.20_0.00_png_srztaike_vaaka_v2

DarlingSea300dpi

Darling Sea, 2018