Välkommen till utställningens vernissage i närvaro av konstnären torsdagen 8.2.2018 kl. 18–20.

Utställningen Anouk av Kira Leskinen visar verk skapade med en flatbäddsskanner. Tekniken kallas scanography (sv. skanografi) som betyder konst skapat med en skanner.

Bildspråket är abstrakt. Det starka röda trycker uppåt, det gula är stilla, det svarta distanserar sig. Det väsentliga är formernas klarhet. Bildernas influenser kommer bland annat från pionjärerna i modern abstrakt måleri, Ellsworth Kelly och Carmen Herrera, och deras slående färg- och bildspråk. Helheten på Fotocentrum Peri visar intensiva färger som jämställs Leskinens svartvita verk som bär på ekon från 1920-talets tidiga fotografiska abstraktioner och är tystare till sin estetik.

Leskinen kombinerar traditionell kollageteknik med skannerns digitala uttryck. Råmaterialet består av papper och kartong. Leskinen klipper och river fram former och skissar på detta sätt bilderna på skannerns glasskiva. I det här avseendet påminner arbetsprocessen om traditionellt mörkrumsarbete och fotogram på papper. När skannern är i gång drar, lyfter och vänder Leskinen på bildelementen. Denna rörelse i kombination med rörelsen som skannerns läshuvud gör skapar olika slags digitala förvrängningar och avvikelser. Dessa anomalier ger bilderna deras slutliga form.

I centrum för utställningen finns konstnärens intresse för hur begreppen tystnad, upprepning, rytm och improvisation tar sig uttryck i bildform. Hur låter kombinationen av blått och orange? Hur känns det på tungan? Leskinen utnyttjar auditiva förnimmelser som bilderna väcker genom att namnge dem framför allt på fonetiska grunder.

Kira Leskinen (f. 1987) är en fotokonstnär och bor i Helsingfors. Hon använder sig av abstrakta uttryck i sitt arbete och betonar relationen mellan färg och form. Hennes verk har visats på internationella konstmässor, bland annat vid Paris Photo (2016) och ARCO Madrid (2017). Anouk på Fotocentrum Peri är hennes tredje privatutställning.

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande i form av ett visningsstipendium för bildkonst.

 

PROGRAM

 

LESKINEN-KAURANNE-HAAPOJA EXPERIENCE
Live skanografi och musikimprovisation
på Fotocentrum Peri lördagen 24.2. kl. 16-17

Bildkonstnär Kira Leskinen, folkmusiker Amanda Kauranne och ljudkonstnär Mikko H. Haapoja improviserar med musik och bild. Leskinen skapar nya verk med en flatbädds-bildläsare, i växelverkan med elektroakustisk musik av Kauranne and Haapoja. Fritt inträde, välkomna!

Kira Leskinen: flatbäddsskanner
Amanda Kauranne: ljudimprovisation
Mikko H. Haapoja: elektronisk live-musik, stråkharpa

Facebook evenemang

Kira_Leskinen_Anouk_2016_netti