suomifinland100-tunnus_sininen_rgbFinlands 100-årsjubileum och det äldsta bevarade fotografiet i Finland till ära förverkligar Fotocentrum Peri ett projekt som kombinerar publikarbete, pedagogik och kulturhistoria. Idén är att konstruera ett unikt utrymme i Åbo stad där besökare kan uppleva fotografins grundfenomen, camera obscuran (lat. mörkt rum), lära sig om fotografins historia samt betrakta sin omgivning ur nya vinklar. Projektet är inkluderat i Finland 100 -programmet.

Camera obscura -fenomenet skapas inuti en container och de öppna publikdagarna kompletteras med program kring den så kallade jättekameran. Upplevelseutrummet placeras på Domkyrkotorget, som är bara ett stenkast från födelseplatsen av Finlands första fotografi: Finlands äldsta bevarade fotografi togs av distriktsläkaren Henrik Cajander på Nylandsgatan i Åbo år 1842.

Programmen inkluderar guidningar, föreställningar och verkstäder. Guiderna berättar för besökarna om kamerans grundfenomen samt fotografins historia och Åbos kulturarv. Föreställningarna stärker kameracontainerns visuella upplevelse och ökar därmed förståelsen för fenomenet. I verkstäderna som är riktad särskilt till barn och unga skapar deltagarna sina egna mindre, kreativa camera obscuror under ledning av bildkonstnär Heidi Lunabba.

Camera obscuran öppnar i samband med gatukonstfestivalen Olohuone 306,4km2 den 8. juni. Under gatukonstfestivalen 8-10.6. erbjuds guidningar och en drop in –verkstad under ledning av bildkonstnär Heidi Lunabba. Camera obscuran återkommer sedan till Åbo för ett par veckor i samband med evenemanget Konstens natt den 17 augusti. Däremellan turnerar containern på olika sommarevenemang i Österbotten och Sydvästra Finland, ex. Farmari-lantbruksutställningen i Seinäjoki och Ruisrock –festivalen i Runsala, Åbo.

Besöksorter och tidtabell (uppdateras kontinuerligt på Facebook och på denna sidan):

8.-10.6. Åbo Domkyrkotorget / Olohuone 306,4km2 -gatukonstfestivalen
– 8.-9.6. kl 12-17 guidningar
– 10.6. kl 13-18 Heidi Lunabbas drop in -verkstad (mer information om verkstaden)
14.-17.6. Farmari-lantbrunkutställning / Seinäjoki
20.6.-2.7. Kulturcenter Vanha Paukku / Lappo
7.-9.7. Ruisrock-festivalen / Runsala, Åbo
17.-18.8. Åbo Domkyrkotorget / Konstens Natt i Åbo och Turbaani-festivalen
– kl 13-17 guidningar
– kl 17-18 akrobatikföreställningar
21.-29.8. Åbo Domkyrkotorget / Heidi Lunabbas verkstäder
– 21.-22. och 28.-29.8. kl 8-15 verkstäder för barn och unga
– 27.8. kl 13-18 verkstad: kamera av en limsa burk

 

Bonfoton-Circle-Blck-72dpi-01_1180x@2x

turku_a-c2-a6ebo_300ppi_viiva_black

 

co2017_1