suomifinland100-tunnus_sininen_rgbFinlands 100-årsjubileum och det äldsta bevarade fotografiet i Finland till ära förverkligar Fotocentrum Peri ett projekt som kombinerar publikarbete, pedagogik och kulturhistoria. Idén är att konstruera ett unikt utrymme i Åbo stad där besökare kan uppleva fotografins grundfenomen, camera obscuran (lat. mörkt rum), lära sig om fotografins historia samt betrakta sin omgivning ur nya vinklar. Projektet är inkluderat i Finland 100 -programmet.

Kameracontainern öppnades i början av juni under festivalen för urban konst Olohuone 306,4 km2 på Åbo domkyrkotorg. Tre öppna dagar lockade mer än  500 intresserade besökare till camera obscuran. Under sommaren besökte kameracontainern olika sommarevenemang på olika platser i Finland: Farmari-evenemanget i Seinäjoki, Kulturcentrum Vanha Paukkus gård i Lappo, rockfestivalen Ruisrock in Runsala och Nagu hamn i Pargas.

I augusti återvänder camera obscuran till Åbo domkyrkotorg. Domkyrkotorget är bara ett stenkast från födelseplatsen av Finlands första fotografi: Finlands äldsta bevarade fotografi togs av distriktsläkaren Henrik Cajander på Nylandsgatan i Åbo år 1842.

Valet av plats är en kombination av bakomliggande nationallandskap, Åbo domkyrka, och ett centralt läge med folk i rörelse, som livar och förhöjer upplevelsen camera obscuran. under containerns guidningar berättar vi för besökarna om kamerans grundfenomen och via upplevelsen även om fotografins historia och Åbos kulturarv.

Kameracontainern öppnar för publik på Åbo domkyrkotorg under Konstens natt, torsdagen den 17.8. Både under Konstens natt och Turban -stadsfestivalen 17.-18.8. arrangeras guidningar båda dagarna kl. 13-17. För att förstärka den visuella upplevelsen av camera obscuran ordnas även föreställningar dessa dagar kl. 17-18. I föreställningarna uppträder Åbo Konstakademis  cirkuskonststuderande Hannu Pham, Ira Oinonen och Jere Virta och konstnärgrupp Annikki Levomaa, Liisi Lukkarinen och Joel Törrönen. Måndag och tisdag under de två sista augustiveckorna anordnas två för skolgrupper riktade program, pedagogiska verkstäder, där vi bygger egna camera obscuror med hjälp av fotografen Heidi Lunabba.

Besöksorter och tidtabell:

8.-10.6. Åbo Domkyrkotorg / Olohuone 306,4km2 -gatukonstfestivalen
– 8.-9.6. kl 12-17 guidningar
– 10.6. kl 13-18 Heidi Lunabbas drop in -verkstad

14.-17.6. Farmari-lantbruksutställning / Seinäjoki

20.6.-2.7. Kulturcenter Vanha Paukku / Lappo

7.-9.7. Ruisrock-festivalen / Runsala, Åbo

12.7.-15.8. Nagu hamn, Pargas

17.-18.8. Åbo Domkyrkotorg / Konstens Natt i Åbo och Turbaani-festivalen
– kl 13-17 guidningar
– kl 17-18 föreställningar:
kl 17.15 Hannu Pham: akrobatik och wushu
kl 17.30 Ira Oinonen och Jere Virta: akrobatik
kl 17.45 Annikki Levomaa, Liisi Lukkarinen och Joel Törrönen: performans

21.-22. och 28.-29.8. Åbo Domkyrkotorg / Heidi Lunabbas verkstäder (mer information om verkstäder)
– 21.-22. och 28.-29.8. kl. 8-15 verkstäder för barn och unga
– 22.8. och 28.8. kl. 16-18 drop in -verkstäder för alla

Besök i camera obscuran och deltagande i verkstäderna är kostnadsfritt för alla!

Mer information:
Projektkoordinator Suvi Kiukas
tfn 040 350 1954
events@peri.fi

 

Bonfoton-Circle-Blck-72dpi-01_1180x@2x

turku_a-c2-a6ebo_300ppi_viiva_black

 

 

 

co2017_1co_tkirkko

Nauvo