Inari Sandells bilder föds ur kollisionen mellan dröm och vardagsverklighet. Verken rör sig från drömmerier och längtan till obarmhärtig besvikelse. Det finns en gryning solnedgång, en serie bilder man tar när det känns som om man ser långt, när man är oändlig. Sen finns ögonblicken, då till och med den egna existensen måste bekräftas genom att ta en selfie, ett par gråtande ögon i toalettspegeln och förväntan. Vardagsverklighet och medialiserad eskapism möts i Sandells verk, men aldrig uniformt. Internet är ett sätt att fly, men det är lika verkligt som vardagen “in real life”.  Det är just därför som kraschen mellan dessa blir så smärtsam.

Sandell tar i sina nya verk även upp närvaro och dess svårigheter, ett av utställningsverken är också en slags närvaro-övning. Enligt Sandell orsakar den rådande mobila kulturen, som sprider vår närvaro till flera ställen samtidigt, en upplevelse av alienation från verkligheten. Detta i sin tur gör koncentrationen allt svårare. Genom att producera ett ständigt bildflöde blir vi å andra sidan en del av evigheten, drömmarna och idealen, med andra ord vi skapar vår egen verklighet.

Life Be Like gör ett meme av livet, och det är ett för Sandell naturligt sätt att ta itu med sina erfarenheter. Memes har ofta ett enkelt mantra i kombination med en bild, och tillsammans eller var för sig, börjar det leva sina egna liv. Sandell hoppas också att utställningen betraktas så – med identifiering och humor.

I samband med utställningen publiceras Inari Sandells och Mortti Saarnias gemensamma verk #forever. Publikationen samlar Minä, ikuisesti –utställningsprojektets fotografier, undersökandes selfie- och snap shot -bilden.

Inari Sandell är Fotocenrum Peris konstnärliga kommittés konstnärsval för årets inbjudna utställning våren 2016. Sandell, som utexamineras till bildkonstnär från Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola, har för utställningen beviljats Peris första produktionsstipendium. Sandell använder i sin konst bildkulturens konventioner kring mobilbild och delning. Utställningens bildmaterial är dagboksaktigt, med smartphone fotograferad dokumentation, selfies inte att förglömma. Life Be Like är Sandells lärdomsprov och första separatutställning.

På utställningsvernissagen 31.3. uppträder åbobaserade poeten Marsalkka Kallas samt gruppen Itä-Hollola Installaatio, som spelar “lo-fi idérock” under ledning av Robert Ensio Niemistö.

 

sandell_promises_netti

Promises, 2014