Näyttelytiedot alla koskevat Valokuvakeskus Perin galleriatiloja Wäinö Aaltosen museossa. Vuodenvaihteessa 2018/2019 Peri muuttaa Turun Taidehalliin, Turun Vanhalla Raatihuoneella.
Turun Taidehallin NÄYTTELYHAKU vuodelle 2019

Perin galleriassa esitetään vuosittain kymmenkunta näyttelyä, jotka valitaan avoimen haun kautta yleensä kaksi kertaa vuodessa. Ohjelmistoon toivomme erityisesti uusia, Turussa ennennäkemättömiä tuotantoja, jotka soveltuvat Perin puhdaslinjaiseen galleriaan. Galleria keskittyy nykyvalokuvataiteen esittämiseen. Kiinnostavina nähdään myös monitaiteelliset tai taiteen rajoja ylittävät näyttelyt, joissa valokuva tai valokuvaa tarkasteleva aihe on osana. Haku on avoin kaikille valokuva- ja videotaiteen tekijöille. Hakemuksia voi lähettää myös työryhmänä. Kehotamme taiteilijoita ehdottamaan näyttelynsä yhteyteen osallistavaa ja luovaa oheisohjelmaa. 

Valokuvakeskus Peri on vuodesta 2016 myöntänyt vuosittain yhdelle debytoivalle valokuvaajalle tai taiteilijalle tuotantostipendin ja kutsunäyttelyn Perin galleriaan. Stipendillä halutaan tukea uusien ja nuorten taiteilijoiden esiintuloa. Kevätnäyttelyyn voi hakea juuri valmistunut tai valmistumassa oleva opiskelija tai muilla tavoin kokemusta keränyt tekijä, jolla ei ole vielä ollut yksityisnäyttelyä suomalaisessa galleriassa. Valitulle debytanttitaiteilijalle tai valokuvaajalle myönnetään 1 000 euron tuotantostipendi ja näyttelyn yhteyteen tilataan valitulta asiantuntijalta Näkökulma näyttelyyn -kirjoituksen. Vuoden 2015 stipendin vastaanotti Inari Sandell näyttelyllään Life Be Like, vuonna 2016 Anna Niskanen näyttelyllään Hover, float ja keväällä 2018 galleriassa esitettiin Julius Töyrylän ensinäyttely Joki jota ei voi koskettaa, jota kuratoi Perin taiteellisen toimikunnan jäsen Inari Sandell. Debyyttinäyttelyn stipendistä 2018 kiitämme TOP-säätiötä.

 

susiraja_panorama1

Galleria

Valokuvakeskus Perin valoisa galleria sijaitsee Turussa Wäinö Aaltosen museon yläkerrassa, Aurajoen rannalla. Perin galleriassa vierailee arviolta vuosittain noin
8 000 kävijää. Perin näyttelyihin on aina vapaa sisäänpääsy.

Näyttelytila on suuruudeltaan 102m2 jakautuen väliseinällä kahteen erilliseen osaan. Ripustuspinta-ala on yhteensä noin 135m2 -165m2 ja huonekorkeus 3,5 metriä. Galleriassa on pimennettävät kattoikkunat sekä LED-kohdevalaisimet. Tila on luonteeltaan kevyt ja valoisa, joten videoteosten näyttäminen onnistuu parhaiten näytöltä tai pienempää tilaa hyödyntäen. Liikkuvan kuvan esittämiseen löytyy 1-2 pienempää näyttöä vapaasti sijoitettavassa, räätälöidyssä kaapissa sekä Perin aulan 60-tuumainen infonäyttö.  Näyttelytilassa on nykyaikaisen näyttelytoiminnan edellyttämä ilmanvaihto, lämpötilan ja kosteuden säätely sekä digitaalinen kameravalvonta. Gallerian aulassa sijaitsee Perin 600 niteen kirjasto ja palvelupiste, jossa Perin henkilökunta päivystää keskiviikkoisin sekä tapahtumien yhteydessä. Muina aikoina galleriaa valvovat alakerran kassalta WAMin työntekijät.

Gallerian POHJAPIIRROS (pdf)

360 näkymä galleriasta

(Avajais)kuvia tilasta löytyy mm Perin Facebook-sivuilta.

Osallistava oheisohjelma ja Näkökulma näyttelyyn -kirjoitus

Valokuvakeskus Peri kehottaa taiteilijoita järjestämään yleisöä aktivoivaa ja osallistavaa ohjelmaa näyttelynsä yhteyteen. Oheisohjelman tarkoitus on luoda luonnollinen kontakti taiteilijan ja yleisön välille, esim. tekemisen kautta.  Taiteilijan vetämä oheisohjelma voi olla esimerkiksi työpaja, prosessin esittely, yleisökuvaus, performanssi, kaupunkikierros, esitys, näytös, kahvila, myyntitori, blogi, radio-ohjelma, kuvauskoppi, peli, leikki tai muu näyttelyyn liittyvä, kävijäkokemusta tai vuorovaikutusta lisäävä toiminta, teko tai kannanotto.

Taiteilijalle maksetaan osallistavan oheisohjelman järjestämisestä korvaus. Peri avustaa taiteilijaa tapahtuman järjestelyissä ja hoitaa tapahtumasta tiedottamisen. Taiteilija voi myös ehdottaa oheisohjelmana perinteisempää luentoa, taiteilijatapaamista tai keskustelutilaisuutta. Näissä tapauksissa korvaus suoritetaan vain matkoista.

Esimerkkejä aiemmin järjestetyistä taiteilijavetoisista oheisohjelmista:
David Wills / Wunderwall: Photo Grab su 31.8.2014.
Minna Pöllänen / Nature Trail: Turistikierros Turku (näkökulmia julkiseen tilaan) la 6.9.2014.
Niclas Warius / Vanitas: Asetelmaa rakentamassa la 4.10.2014.
Atelieri O. Haapala / Aikamatka: Yleisökuvaustapahtuma la 13.12.2014.
Milla Toukkari / Poimuja, lausumia: kollaasityöpaja 5.7.2015.
Milja Laurila / Magneettinen uni: työpaja valokuvia ilman kameraa ja kemioita 6.9.2015.
Jaakko Pesosen, filosofi Sara Heinämaan ja taiteilija Saara Ekströmin keskustelutilaisuus toiseudesta 19.2.2016.
Mari Hokkanen Roskaleikki-työpaja 23.3.2016.
Anna Niskanen Syanotypia-työpaja 28.4.2017
Nayab Noor Ikram & Johan F. Karlsson Glitch art drop-in -workshop/Kulkulupa 3.9.2017
Keskustelutilaisuus pyhän käsitteestä 5.12.2017: taiteilija Lilli Haapala sekä tutkijat John Björkman, Minna-Kerttu Vienola ja Nina Kokkinen.
Skanneri- ja ääni-improvisaatio LESKINEN-KAURANNE-HAAPOJA EXPERIENCE 24.2.2018
SANASUMMA, esiintyjinä Laura Nevanperä, Saku Soukka, Hanna Storm ja Ville Suopajärvi 29.4.2018

Valokuvakeskus Peri on vuodesta 2015 julkaissut valittujen näyttelyiden yhteyteen Näkökulma näyttelyyn -nimisen kirjoituksen, jonka laatii näyttelyn aihepiiriin perehtynyt kutsuttu kirjoittaja. Teksti voi liittyä käsillä olevan näyttelyn teemaan tai taiteilijan työskentelymetodeihin. Se voi myös laajemmin liittää näyttelyn esimerkiksi kirjoittajan omaan ammattiin tai tutkimusaiheeseen. Kirjoitukset julkaistaan luettavaksi sekä näyttelyn yhteyteen että Perin nettisivuillle. Taiteilija voi myöhemmin hyödyntää kirjoitusta esimerkiksi esittelyissään ja erilaisissa hakemuksissa, muista julkaisuisuluvista on sovittava erikseen.

Esimerkkejä aiemmista Näkökulma näyttelyyn -kirjoituksista:
Tutkija Jane Vuorisen kirjoitus ”Abstraktin valokuvan ontologia”
Estetiikan tutkija Petteri Kummalan kirjoitus ”Hybridimaiseman kauneutta”
Taidehistorian tutkija Tiina Salmian kirjoitus ”Mitä jos metsässä kaatuu puu, eikä kukaan ole ottamassa kuvaa?”
Kirjoittamisen tutkija Emilia Karjulan kirjoitus ”Saarella”
Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan kirjoitus ”Kaksikymmentäkahdeksan ajatusta kuusta”
Vapaa toimittaja, runoilija ja kulttuurialan sekatyöläinen Elina Laineen kirjoitus ”Muotoilla maailma uudeksi”
Filosofi Susanna Lindbergin kirjoitus: ”Jälkiä rantahietikolla”
Valokuvaaja, elokuvaaja ja kuvataiteilija Veli Granö: Mietteitä Julius Töyrylän valokuvista

Näyttelyn maksu ja palvelut

Osa näyttelyihin liittyvistä kuluista joudutaan kattamaan ns. näyttelymaksulla. Vuoden 2018 näyttelymaksu on 1 200 euroa (alv 0%). Debyyttinäyttelyn stipendiin sisältyy maksuton näyttelyaika. Mikäli Peri saa haetun toimintatuen vuodelle 2018, vuoden 2018 näyttelymaksuja alennetaan. Asiasta ilmoitetaan helmikuussa. Näyttelymaksu kattaa mm seuraavat palvelut ja tuotteet:

 • Näyttelytilan vuokra ja valvonta näyttelyjakson ajalta
 • Kausijulisteen taitto, painatus ja jakelu Turussa (A4, A3, A2, yht. noin 100 kpl), joista taiteilijalle 10 kpl A4
 • Kausiesitteen taitto, painatus ja jakelu lähialueelle sekä verkostolle (1 000 kpl), joista taiteilijalle (10 kpl)
 • Näyttelytekstin sekä teosluettelon oikoluku sekä käännöstyö englanniksi ja toiselle kotimaiselle kielelle
 • Sähköisen mediatiedotteen ja sähköisen kutsun laatiminen ja lähetys Perin listoille (n. 1750 hlöä)
 • Tiedottaminen Perin verkkosivuilla ja useammassa tapahtumakalentereissa
 • Tiedottaminen SOMEssa; FB-tapahtuma kutsuineen ja päivityksiä Instagramiin
 • Näyttelymestarin apu ripustus- ja purkupäivinä
 • Avajaisten järjestely ja tarjoilut
 • Teosvälitys ja näyttelyn oheismateriaalin myynti (20% provisio)
 • Kävijämäärän ja median seuranta, näyttelyn dokumentointi

Taiteilija vastaa teosten kuljetuksesta, kuljetusvakuutuksista sekä teosten varainvastuusta Valokuvakeskus Perissä pidettävän näyttelyn ajan.

Lisätietoja:
puh. 040 3501954
exhibitions@peri.fi