Näyttely Darling Sea, koostuu pääosin uusista teoksista, joiden yhdistävänä teemana on meri.

Kun on uinut kristallinkirkkaassa vedessä… ja sukeltanut sitä ei unohda, ei, vaan muisti tekee työtään ja kohtaa kaikenlaisia tilanteita jäälauttoja kaloja purjeita kovaa tuulta ja lempeää lapsuuden hurjaa uimista, kaiken aikaa uimista! Muisti istuu yhä meren pohjassa kivi sylissä. Ilmakuplat purkautuvat suusta. Kylmää hikeä kun epätoivoisena vihreän liejun keskellä yrittää ymmärtää.

///

Taiteilija Renja Leino työskentelee pääasiassa valokuvan, videon ja installaation parissa. Leino valmistui 1990 valokuvataiteilijaksi Tukholman taideyliopistosta, Konstfack – University College of Arts, Crafts and Design. Leinon teoksia on nähty näyttelyissä muun muassa Ruotsissa, Suomessa, Baltian maissa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Ranskassa, Venäjällä ja Väli-Amerikassa. Hänen teoksiaan on Suomen Valokuvataiteen Museon, Suomen valtion, Wäinö Aaltosen taidemuseon, EMMA Espoon modernin taiteen museon, Oulun Taidemuseon, Helsingin kaupungin taidemuseon ja T-sairaalan taidekokoelmissa.

Leino on työskennellyt Turun AMK:n Taideakatemiassa valokuvauksen lehtorina vuodesta 1998. Hän on alusta saakka ollut keskeinen voima valokuvataiteen koulutusohjelman kehittämisessä. Merkittävä osa maamme ammattivalokuvataiteilijoista on siten valmistunut Turun AMK:n Taideakatemiasta.

Uransa aikana Leino on työskennellyt taiteilijaresidensseissä Iso-Britanniassa, Tšekintasavallassa ja Liettuassa. Vuonna 2014 hän perusti miehensä Bengt Anderssonin kanssa kansainvälisen taiteilijaresidenssin Korppooseen, AARK Archipelago Art Residency in Korpo. AARK:in johtajana ja koordinaattorina toimii Renja Leino. Residenssissä on perustamisesta alkaen työskennellyt yli 100 taiteilijaa ympäri maailmaa.

Syyskuussa Leino viettää 60-vuotisjuhliaan ja tänä vuonna on kulunut 30 vuotta taiteilijan ensimmäisestä yksityisnäyttelystä. Näyttelyä on tukenut Svenska kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet ja Taiteen edistämiskeskus.

 

OHEISOHJELMA
Sarja keskustelutilaisuuksia keskiviikkoisin kello 17–18 näyttelyn ajan. Taiteilija ja kutsutut asiantuntijat keskustelevat, aiheena näyttelyn teemasta nousevat kysymykset sekä taiteelliset prosessit. Vapaa pääsy.

Taiteilijan kutsumat vieraat:
12.9. Valokuvataiteilija, tait. tohtori ja lehtori Turun taideakatemia Ismo Luukkonen
19.9. Taidehistorioitsija ja Kuvataiteen koulutuspäällikkö Turun Taideakatemiasta Taina Erävaara
26.9. Taidehistorioitsija ja kuraattori Taru Elfving

 

NÄKÖKULMA NÄYTTELYYN
Lue valokuvaaja Jari Silomäen kirjoitus näyttelystä Darling Sea,

 

Svenska_kulturfonden_logo_horisontell_svart_RGBdf8a2c_1ca6753331c948938140b79a06ba54bb~mv2.png_srz_1440_348_85_22_0.50_1.20_0.00_png_srztaike_vaaka_v2

DarlingSea300dpi

Stillkuva videoteoksesta Darling Sea, 2018