Ajan polkupyörällä maantieltä nurmikon poikki pihaan. Otan repun tarakalta ja nousen rappuset ulko-ovelle. Työnnän avaimen lukkoon, käännän avaimesta ja vedän oven auki. Astun eteiseen ja siitä peremmälle. Lasken repun käsistäni turkoosille tuolille. Tunnustelen hämärää ja katselen uinuvan näköisiä huonekaluja. Musta sähköjohto on nostettu jääkaapin päälle. On hiljaista, mitään ei kuulu. Vedän verhot sivuun ikkunoiden edestä. Valo pääsee sisään, herättää huoneet eloon.

Vihreässä talossa asui aikaisemmin satavuotiaaksi elänyt isotätini. Ja joskus ennen, näissä pienissä huoneissa eli moni muu hänen lisäkseen. Voinko sanoa, että talo on nyt minun, vaiko sittenkin kaikkien, jotka ovat siinä joskus asuneet? Miten menneisyys ja nykyisyys tuntuvat yhtä aikaa? Onko talo jotakin pysyvää?

Valokuvaan eteisen komerosta löytyneitä takkeja valkoista kangasta vasten. Myöhemmin piirrän valokuvieni päälle. Lyijykynän harmaa jälki kiiltelee paperin pinnalla, kuva jää sen alle peittoon, hiipuu taustalle. Jäljennän puisen lattian pintaa paperiarkille. Piirtäminen on performatiivinen ja tilallinen prosessi, ja sen tulos, piirustus, on talossa vietetyn ajan tallenne. Kokeilen, miten valokuvaaminen yhdistyy piirtämisen eleeseen. Muodostuuko niiden välille vuorovaikutusta?

Näyttelyn teokset, valokuvat, piirustukset, kollaasit ja esineet käsittelevät jostakin lähtemistä ja sinne palaamista. Talon kautta tarkastelen jonnekin kuulumisen tarvetta ja toisaalta irrallisuuden tunteen jatkuvaa läsnäoloa. Vihreä talo lähestyy omaa historiaa, jota on joskus vaikea hahmottaa, kun katselee ihan läheltä, sekä aikaa, jonka tahtia ja kulkua on toisinaan hankala käsittää.

Susanna Kesänen (s.1983) on taiteilija, joka työskentelee valokuvan, piirustuksen, kollaasin, ompelun ja esineiden parissa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, valokuvataiteen osastolta vuonna 2017. Vihreä talo oli esillä Valokuvagalleria Hippolyten Studiossa Helsingissä syyskuussa 2017, nyt Perissä nähtävä kokonaisuus laajentaa näyttelyn ensimmäistä versiota.

 

Albumi III, 2017