Valokuvaa, tekstiä, ääntä, arkistomateriaalia ja veistoksellisia elementtejä yhdistävässä näyttelyssä Niina Vatanen käsittelee aikaan ja sen havainnointiin liittyviä kysymyksiä. Yhtenä näyttelyn keskeisenä hahmona on alkujumala Khronos, jota pidetään kreikkalaisessa mytologiassa ajan personifikaationa. Näyttelyssä havainto kohtaa intuition, materiaali immateriaalisen, fiktio faktan ja elämä kuoleman.

Kreikkalaisten tragedioiden keskeisenä aiheena oli kuvaus ihmisten kamppailusta kohtaloitaan ja jumalten suunnitelmia vastaan. Tragedioissa käsiteltiin uskonnollisia tai elämänkäsityksellisiä aiheita, kuten ihmisen ja jumalten välistä suhdetta, olemassaolon kysymyksiä sekä kohtaloa. Aiheet ovat olennainen osa ihmisyyttä. Yhä edelleen käymme turhauttavaa ja hyödytöntä taistelua aikaa, unohdusta ja kuolemaa vastaan.

Näyttely sisältää mm. eri tekniikoin toteutettuja valokuvavedoksia, esineitä, tekstiä, ääntä ja liikettä. Teoksissa vuorottelevat keveys, paino, leikkisyys ja haudanvakavuus. Osa näyttelyn teoksissa on toteutettu yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa. Installaation osana kuultavan ääniraidan, viritetyillä metallitangoilla soitetun melodian, on säveltänyt tilaustyönä muusikko Tero Vänttinen. Teoksissa esiintyvät tekstit on kirjoittanut kirjailija Marjo Niemi.

Niina Vatanen (s.1977 Kuopiossa) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee pääosin valokuvan, tekstin ja arkistojen parissa. Vatanen valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolta vuonna 2008. Hän on suorittanut opintoja myös Kuvataideakatemiassa Helsingissä sekä Barcelonan yliopiston taideosastolla Espanjassa. Vatasen teoksia on ollut esillä vuodesta 2003 lähtien useissa gallerioissa, museoissa sekä valokuvafestivaaleilla. Vatanen on julkaissut kaksi kirjaa saksalaisen kustantamon Kehrer Verlagin kanssa: Archive Play (2014) yhdessä Hertta Kiiskin kanssa ja A Room’s Memory/Huoneen muisti (2013).

Kiitos:
Suomen kulttuurirahasto
Taiteen edistämiskeskus

Niina-Vatanen_Horse-I-Horse-II_feature

Horse I & Horse II