Peri @ Forum Kortteli 6.8.-9.9.2018

Fiskarsin Ruukin kansainvälisessä, luovassa ympäristössä rakennettiin perinteisen kyläsaunan. Niin perinteisen, ettei sellaista Suomessa muualla juuri enää löydy. Saunomaan syntyneet on potrettisarja kylän saunojista ennen ja jälkeen löylyjen. Potretit on kuvattu perinteiselle mustavalkofilmille niin kutsutun mustasuotimen lävitse, filtteri joka paljastaa silmälle normaalisti näkymättömiä tasoja. Hämärinä elokuun iltoina sähköttömässä saunassa kuvattujen saunojien ihosta ilmenee kuvissa auringon jäljet, ja he näyttävät UVA-tekniikalla kuvattuna hieman eksoottiselta. Ajattomuuden tunnetta lisää kuvien lyhyt syväterävyys sekä varhaista valokuvatekniikkaa muistuttava siniherkkyys.

Saunomaan syntyneet on vuosina 2012-2013 tuotettu valokuvasarja, joka julkaistiin kirjana kevällä 2014. Kirjassa on kaikkiaan 44 potrettiparia, joista Forum Korttelin näyttelyssä esillä kuusi. Kirjan esseen on kirjoittanut kulttuuriantropologi Janne Rantala. Esssee on julkaistu kirjassa kahdella kielellä; suomeksi ja ruotsiksi. Kirja on ostettavissa mm Valokuvagalleria Hippolytestä (Helsinki) ja Valokuvakeskus Perin toimistolta (Turku).

www.kahra.fi

Lue lisää Valokuvakeskus Perin jäsennäyttelyistä Forum Korttelissa.

03_Sade Kahra_Lino