Tervetuloa näyttelyn avajaisiin taiteilijan läsnä ollessa torstaina 3.5.2018 klo 18–20. Avajaisissa kuullaan musiikintekijä Eemeli Sutelaisen elektrooninen ääniteos. 

Joinakin hetkinä valokuvan näyttämä kuvajainen tuntuu olevan ihmisestä kaukana, koskemattomissa. Valokuvan ymmärtäminen on toisaalta suoraviivaista, toisaalta erittäin vaikeaa, sillä valokuva on jäykästi dokumentti, mutta myös merkityksellinen maailmasta revitty havainto. Kuva heinän varresta lumella on tiukasti vain sitä miltä se näyttää, toisaalta, se on myös musta viilto valkealla peitteellä. Virittäytyminen kuvan sanelemaan tunnelmaan on välttämätöntä valokuvaa ahmiessa. Valokuva on raamiensa vankina, kuin ikkuna, peili tai näyttö. Silti valokuva sanelee raamiensa sisältä sen mitä me näemme.

Nykypäivän valokuvien virta ja sen kautta kulkeva informaatio on ylimalkainen, jopa väkivaltainen. Onhan valokuvia joka paikassa, jatkuvasti. Valokuva kuin tulvii yli äyräidensä ja sen vapauttama informaatio ui lävitsemme. Kun se lävistää meidät, mielemme joutuu arvioimaan, käsittelemään ja sijoittautumaan eri vinkkeleihin. Tuo näkymätön ja avoin virtaus on kuin lävitsemme virtaava joki, jota ei voi käsin koskettaa.

Kun luulen ymmärtäväni mitä valokuvassa tapahtuu tai mitä se minulle sanelee, huomaan epäileväni. Valotuksen hetkellä valokuva aloittaa elonsa ja tulvimisensa itsenäisenä. Tärkeää on antaa valokuvan synnyttämän virtauksen koskettaa meitä ensin, jotta se saa ansaitsemansa arvon. Tällöin pääsemme sopuisaan yhteyteen, ja me olemme kosketetut – valokuva on tehnyt tehtävänsä.

 ”Joki, jota ei voi koskettaa” on valokuvien kokonaisuus, joka käsittelee rauhallisuutta, keskittymistä ja etsintää. Näyttelyn kuvat ovat kuin kuuluisan ”ratkaisevan hetken” jälkeisiä tapahtumia – kuvia siitä, kun asiat ovat jo rauhoittuneet ja kohteet riisuttu aseistaan. Valokuvaaja on seikkailijan roolissa maailmassa etsien vihjeitä oudoista hetkistä, jotka ansaitsevat tulla kuvatuksi. Teokset ovat vuosilta 2011 – 2018.

Julius Töyrylä (s.1989) on keväällä 2018 Turun Taideakatemiasta valmistuva valokuvataiteilija. Töyrylä käsittelee töissään valokuvan perustaa – sen toteavuuden voimaa. Töyrylän valokuvien visuaalisuus rakentuu maailman vääntelystä, mustavalkoisuudesta ja graafisesta tyylistä. Valokuvakeskus Perissä nähtävä debyyttinäyttely on Töyrylän ensimmäinen yksityinen valokuvanäyttely.

Näyttelyä on kuratoinut valokuvataiteilija Inari Sandell. 
Lue Veli Granön Näkökulma näyttelyyn -kirjoitus
Julius Töyrylän valokuvista.

 

netti_Menneet_4000px

Menneet, 2016