Valokuvakeskus Peri on vuodesta 2016 myöntänyt vuosittain yhdelle debytoivalle valokuvaajalle tai taiteilijalle tuotantostipendin ja kutsunäyttelyn Perin galleriaan. Stipendillä halutaan tukea uusien ja nuorten taiteilijoiden esiintuloa. Vuoden 2016 stipendin vastaanotti Inari Sandell näyttelyllään Life Be Like ja vuonna 2017 galleriassa esitettiin Anna Niskasen näyttely Hover, float.  Julius Töyrylän näyttely Joki jota ei voi koskettaa valittiin gallerian 2018 debyyttinäyttelyksi. Näyttelyä pyydettiin kuratoimaan aiempi stipendiaatti, valokuvataiteilija Inari Sandell.

Kevätnäyttelyä voi hakea juuri valmistunut tai valmistumassa oleva opiskelija tai muilla tavoin kokemusta keränyt tekijä, jolla ei ole vielä ollut yksityisnäyttelyä suomalaisessa galleriassa. Valitulle debytanttitaiteilijalle tai valokuvaajalle myönnetään 1 000 euron tuotantostipendi. Debyyttinäyttelyn stipendistä 2018 kiitämme TOP-säätiötä.

Näyttelyn yhteyteen tilataan valitulta asiantuntijalta Näkökulma näyttelyyn -kirjoituksen. Teksti voi liittyä käsillä olevan näyttelyn teemaan tai taiteilijan työskentelymetodeihin. Se voi myös laajemmin liittää näyttelyn esimerkiksi kirjoittajan omaan ammattiin tai tutkimusaiheeseen. Kirjoitukset julkaistaan luettavaksi sekä näyttelyn yhteyteen että Perin nettisivuillle. Taiteilija voi myöhemmin hyödyntää kirjoitusta esimerkiksi esittelyissään ja erilaisissa hakemuksissa, muista julkaisuisuluvista on sovittava erikseen. Debyyttinäyttelyihin kutsutut Näkökulma näyttelyyn -kirjoitukset:

Taidehistorian tutkija Tiina Salmia: ”Mitä jos metsässä kaatuu puu, eikä kukaan ole ottamassa kuvaa?”
Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja: ”Kaksikymmentäkahdeksan ajatusta kuusta”
Valokuvaaja, elokuvaaja ja kuvataiteilija Veli Granö: ”Mietteitä Julius Töyrylän valokuvista”

 

IMG_5131Inari Sandellin näyttelyn avajaisista 2016.

Annan avajaiset 1920-7
Anna Niskasen näyttelyn avajaisista 2017.

31924988_10156618476556807_2912578547899957248_nJulius Töyrylän näyttelyn avajaisista 2018.