Mikä on minulle tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa?

Suomen valokuvataiteen museo, seitsemän alueellista valokuvakeskusta sekä Porin lastenkulttuurikeskus ovat kuluneen vuoden aikana toteuttaneet kolme valtakunnallista työpajakokonaisuutta. Työpajoihin osallistuneet 11–19-vuotiaat lapset ja nuoret ovat tuottaneet kuvia taidekasvattajien ja valokuvataiteilijoiden ohjauksessa. Keskeistä työpajatoiminnassa on ollut herätellä lapsia ja nuoria pohtimaan kysymyksiä mikä on minulle tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa? Tärkeimpiä työskentelystä virinneitä teemakokonaisuuksia ovat olleet luonto ja lähiympäristö, tulevaisuus, perhe ja ystävät. Työpajoihin on tähän mennessä osallistunut yli 570 lasta ja nuorta eri puolilta Suomea.

Hanke huipentuu 10.–18.11.2018 järjestettävään valtakunnalliseen valokuvafestivaaliin, jossa lasten ja nuorten tuottamat kuvat tuodaan esille. Kuvia tullaan näkemään niin katukuvassa ja gallerioissa kuin Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten sosiaalisen median kanavissa. Julkisessa tilassa kuvat tuodaan esille näyttelyinä, projisointeina, tarroina ja paste-upeina, banderoilleina, julisteina sekä työmaa-aitojen kuvapintoina. Sosiaalisessa mediassa sisällöt kokoaa yhteen #snapfest18. Festivaaliviikon aikana järjestetään myös luentoja, seminaareja, keskustelutilaisuuksia, taiteilijoiden ja valokuvaajien tapaamisia, työpajoja sekä photowalkeja kuvakohteisiin.

Valokuvakeskus Peri ja Raaseporin valokuvakeskus tuottivat kevään 2018 aikana Lounais-Suomen ja Raaseporin alueella alakoulun 5-luokkalaisille suunnattuja työpajakokonaisuuksia. Keskusten yhteisenä teemana on käsin tekeminen ja vanhat menetelmät, vastakohtana nykyisin yleiselle ja lapsillekin tutulle digitaaliselle kuvalle. Työpajoissa tutustuttiin mm. kollaasitekniikkaan, neulanreikäkameroiden tekemiseen ja syanotypia-menetelmään, taidemuotoihin, joissa sattumalla on paljon merkitystä ja tulokset ovat arvaamattomia. Työpajojen ohjaajina toimivat ammattilaistaiteilijat ja taideohjaajat Stella Tiisala, Jan Jämsén, Hans G. Hästbacka ja Eva Tordera. Mukana olivat Nauvon koulu (Kyrkbackens skola ja Simonkylän koulu) sekä Kirjalan koulu Paraisilta, Billnäs skolan Pinjaisista, Pojo Kyrkoby skola Pohjasta, Kirkonkylän koulu Pohjankurulta, Höjdens skola Tenholasta, Hakarinteen koulu Tammisaaresta, ja Nummenpakan koulun Nummen yksikkö sekä Ilpoisten koulu Turusta.

SNAP-festivaalin aikana lasten teokset pääsevät esille niin alkuperäisvedoksina kuin digitaalisessa muodossa. Teoksista rakentuva installaationäyttely on avoinna Salossa Plaza-kauppakeskuksessa koko festivaaliviikon ajan 10.11.-18.11.2018. Näyttelyn avajaisia juhlitaan kutsumalla paikalle työpajoihin osallistuneet lapset perheineen. Lisäksi lasten kuvia esitetään digitaalisessa muodossa Turussa Valokuvakeskus Perissä ja Turun kaupunginteatterin LED-seinällä sekä mainosscreeneillä Karjaalla ja Tammisaaressa. SNAP-festivaaliviikon aikana järjestetään myös kaksi käsin tekemisen teemoihin keskittyvää työpajaa, toinen Karjaalla, toinen Paraisilla. 

Hankkeen rahoittajana toimii Suomen kulttuurirahasto. Festivaalin yhteistyökumppaneita Lounais-Suomen ja Raaseporin alueella ovat Kauppakeskus Plaza (Salo), Turun kaupunginteatteri, Arnold’s (Salo) ja Place 2 go (Raasepori). 

Festivaalin avajaisia vietetään lauantaina 10.11.2018 klo 14-16 Kauppakeskus Plazassa (Vilhonkatu 8, Salo, 2.krs). Tervetuloa!

Median edustajat kutsumme jo etukäteen perjantaina 9.11.2018 klo 14 tutustumaan näyttelyn ripustukseen ja tapaamaan työpajaohjaajia sekä valokuvakeskusten edustajia. 

Lisätietoa hankkeesta, näyttelystä ja työpajoista:

Suomen valokuvataiteen museo, Helsinki, Anna Airaksinen, projektikoordinaattori, p. 050 577 5742, anna.airaksinen@fmp.fi

Valokuvakeskus Peri, Turku, Suvi Kiukas, projektikoordinaattori, p. 050 542 3582, events@peri.fi

Fotocentrum Raseborg, Raasepori, Tanja Is, toiminnanjohtaja, p. 044 748 7527, fotocentrum@gallerizebra.fi

#snapfest18 

www.valokuvataiteenmuseo.fi/snap

https://www.facebook.com/snapfest18/

 

ep

 

Kuvia Kirjalan koulussa ja Nauvon koulussa järjestetyistä työpajoista. Kuvaaja: Nayab Ikram. 

Nayab Ikram_ SNAP_MG_8730 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8827 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8860 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8895 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8187 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8246 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8329 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8511