Valokuvakeskus Peri on mukana valtakunnallisessa SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaali -hankkeessa, jossa lapset ja nuoret pääsevät ilmaisemaan itseään erilaisten valokuvallisten menetelmien kautta. Alueelliset valokuvakeskukset ja Suomen Valokuvataiteen museo tuottavat lapsille ja nuorille suunnattuja työpajakokonaisuuksia syksyn 2017 ja kevään ja kesän 2018 aikana. Suomen kulttuurirahaston rahoittama hanke huipentuu marraskuussa 2018 valtakunnalliseen lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin.

Hankkeessa on mukana seitsemän alueellista valokuvakeskusta: Valokuvakeskus Nykyaika, Tampere; VB-valokuvakeskus, Kuopio; Valokuvakeskus Peri, Turku; Fotocentrum Raseborg; Raasepori; Pohjoinen valokuvakeskus ry, Oulu; Pohjanmaan valokuvakeskus, Lapua ja Luovan valokuvauksen keskus, Jyväskylä. Kyseessä on ensimmäinen hanke, jossa alueelliset valokuvakeskukset tekevät näin laajaa yhteistyötä.

Valokuvakeskus Peri on tuottanut maaliskuun 2018 aikana Lounais-Suomen ja Raaseporin alueella työpajakokonaisuuksia yhdessä Raaseporin valokuvakeskuksen kanssa. Kahden keskuksen yhteisenä teemana on käsin tekeminen ja vanhat menetelmät, vastakohtana nykyisin yleiselle ja lapsillekin tutulle digitaaliselle kuvalle. Työpajoissa tutustuttiin mm. kollaasitekniikkaan, neulanreikäkameroiden tekemiseen ja syanotypia-menetelmään, taidemuotoihin, joissa sattumalla on paljon merkitystä ja tulokset ovat arvaamattomia. Pajat suunnattiin alakoulun 5-luokkalaisille. Työpajojen ohjaajina toimivat ammattilaistaiteilijat ja taideohjaajat Stella Tiisala, Jan Jämsén, Hans G. Hästbacka ja Eva Tordera. Mukana olivat Nauvon koulu (Kyrkbackens skola ja Simonkylän koulu) sekä Kirjalan koulu Paraisilta, Billnäs skolan Pinjaisista, Pojo Kyrkoby skola Pohjasta, Kirkonkylän koulu Pohjankurulta, Höjdens skola Tenholasta, Hakarinteen koulu Tammisaaresta, ja Nummenpakan koulun Nummen yksikkö sekä Ilpoisten koulu Turusta.

Hankkeessa keskeistä on lasten ja nuorten oman äänen kuuluminen: valokuvien avulla lapset ja nuoret saavat itse kertoa, mikä heille on tärkeää.

Hanke jatkuu kesän yli verkossa ja sosiaalisessa mediassa: Suomen Valokuvataiteen museo on avannut hankkeelle verkkosivut, joille on kerätty myös kuvia lasten ja nuorten teoksista. Lasten ja nuorten teoksia ja hankkeen muuta kuvamateriaalia on nähtävillä myös Instagramissa hashtagilla #snapfest18.

Marraskuussa 2018 kaikki hankkeessa mukana olevat valokuvakeskukset ja Suomen valokuvataiteen museo toteuttavat samanaikaisesti eri puolella Suomea valokuvafestivaalin, jossa lasten ja nuorten teokset pääsevät esille. Valokuvakeskus Peri ja Raaseporin Valokuvakeskus toteuttavat yhteisten työpajojen teoksista näyttelyn ja työpajoihin osallistuneille lapsille suunnatun avajaistapahtuman. Lisäksi hankkeessa syntyneitä teoksia tulee esille digitaalisessa muodossa Raaseporin ja Turun alueella.

Lisätietoa hankkeesta:
Hankkeen valtakunnallinen koordinaattori Anna Airaksinen, p. 050 577 5742, anna.airaksinen@fmp.fi
Hankkeen Lounais-Suomen koordinaattori Suvi Kiukas, p. 050 5423582, events@peri.fi

#snapfest18

Kuvia Kirjalan koulussa ja Nauvon koulussa järjestetyistä työpajoista. Kuvaaja: Nayab Ikram. 

Nayab Ikram_ SNAP_MG_8730 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8827 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8860 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8895 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8187 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8246 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8329 Nayab Ikram_ SNAP_MG_8511