mukana: Ted Serios, Jule Eisenbud, Rebecca Baron

Näyttelyn avaa Perin perustaja- ja kunniajäsen, valiokuntaneuvos Olli Hietanen torstaina 8.3. klo 18 taiteilijan läsnä ollessa. 

Marjaana Kellan rakentamassa näyttelyssä käsitellään valokuvan keskeisimpiä kysymyksiä: kuvan ja toden suhdetta. Superilluusio perustuu kertomuksiin ja dokumentteihin 1960-luvulla Yhdysvalloissa tunnetuksi tulleesta Ted Seriosista, jonka uskottiin kyenneen tuottamaan valokuvia pelkän mielensä voimin. Tämän villin ja karismaattisen laitapuolen kulkijan erikoisia kykyjä tutkittiin ahkerasti, mutta myös kyseenalaistettiin ja esitettiin syytöksiä huijauksesta.

Tedin otti siipiensä suojaan tohtori Jule Eisenbud. Eisenbud oli kiinnostunut freudilaisesta psykoanalyysista ja parapsykologiasta ja hän omisti elämänsä Seriosin kykyjen tutkimiselle. Jule Eisenbudin kokoelma Ted Seriosin valottamista kuvista sijaitsee Marylandin Yliopistossa, josta näyttelyssä käytetyt kuvatiedostot ovat peräisin. Osana näyttelyä on myös katkelma Rebecca Baronin lyhytelokuvasta Detour de Force, joka myös pohjautuu arkistomateriaaliin.

Dokumentaarista materiaalia hyödyntävä näyttely vie katsojan kuvan sisäiselle näyttämölle. Se ei ota kantaa Ted Seriosin kykyjen todenperäisyyteen, vaan hänen tarinansa kehys näyttäytyy allegoriana sille, kuinka silmämme kokema todellisuus kullakin hetkellä rakentuu lopulta mielemme tulkinnoista. Valokuvassa, liikkumattomaksi tallennettuna, todellisuus näyttäytyy meille aina erityisellä tavalla. Tedin valottamissa kuvissa toden ja kuvan suhde asettuu uuteen valoon.

Ted Serios (1918–2006) oli chicagolainen hissipoika ja sekatyömies, joka oli tunnettu kyvystään tuottaa Polaroid-kuvia ajatuksen voimalla.

Jule Eisenbud (1908–1999) oli Denverissä vaikuttanut psykiatri, tutkija ja kirjailija, joka tunnettiin parhaiten kiinnostuksestaan parapsykologiaan. Hän tutki Ted Seriosin kykyjä vuodesta 1964 ja kirjoitti aiheesta myös teoksen The World of Ted Serios (William Morrow & Company, 1967). Jule Eisenbudin kokoelma sijaitsee Marylandin yliopistossa Baltimoressa.

Rebecca Baron (1968) on Los Angelesissa asuva mediataiteilija, joka on tunnettu lyyrisistä esseefilmeistään, jotka käsittelevät historian rakentumista. Hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa on valokuvaus ja sen suhde liikkuvaan kuvaan. Baron on opettanut dokumentaarista ja kokeellista elokuvaa Massachusetts Collage of Art’ssa, Harvardin yliopistossa ja vuodesta 2000 alkaen Californian taideinstituutissa.

Marjaana Kellan (1961) taiteellinen tuotanto kytkeytyy valokuvan ontologisiin erityispiirteisiin ja sen kykyyn tehdä näkyväksi maailman kuvallisuutta. Kellan teoksia on ollut esillä lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, ja hänelle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2003. Kellan nykyvalokuvan ilmiöitä käsittelevä väitöskirja Käännöksiä – maisema, kasvot ja esittäminen valokuvassa  julkaistiin vuonna 2014. Marjaana Kella toimii Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa valokuvauksen professorina.

Kiitos:
Suomen kulttuurirahasto ja Alfred Kordelinin säätiö
Chief Curator and Associate Professor of Art Thomas Beck
& Jule Eisenbud Collection, University of Maryland, Baltimore County
Teemu Lindroos ja Pasi Rauhala, Kunstventures Oy
Coll23_11-1_0756_mk_1920px