SUPERILLUUSIO
Ted Serioksen ihmeellinen maailma
Mukana Ted Serios, Jule Eisenbud, Rebecca Baron

Superilluusio – Ted Seriosin ihmeellinen maailma käsittelee valokuvan keskeisimpiä kysymyksiä, kuvan ja toden suhdetta. Teoskokonaisuus perustuu kertomuksiin ja dokumentteihin 1960-luvulla Yhdysvalloissa tunnetuksi tulleesta Ted Serioksesta, jonka uskottiin kyenneen tuottamaan valokuvia pelkän mielensä voimin. Tämän villin ja karismaattisen laitapuolen kulkijan erikoisia kykyjä tutkittiin ahkerasti, mutta myös kyseenalaistettiin ja esitettiin syytöksiä huijauksesta.

Dokumentaarista materiaalia hyödyntävä 30 minuutin esitys koostuu valokuvista, dokumenteista ja videomateriaalista, ja se vie katsojan kuvan sisäiselle näyttämölle. Teos ei ota kantaa Ted Serioksen kykyjen todenperäisyyteen vaan hänen tarinansa kehys näyttäytyy allegoriana sille kuinka silmämme kokema todellisuus kullakin hetkellä rakentuu lopulta mielemme tulkinnoista. Valokuvassa, liikkumattomaksi tallennettuna, todellisuus näyttäytyy meille aina erityisellä tavalla. Tedin valottamissa kuvissa toden ja kuvan suhde asettuu uuteen valoon.

 

Coll23_11-1_0756_mk_1920px