Tervetuloa näyttelyn avajaisiin taiteilijan läsnä ollessa torstaina 8.2.2018 klo 18–20.

Kira Leskisen näyttely Anouk koostuu tasoskannerilla luodusta teoskokonaisuudesta. Kyseinen tekniikka tunnetaan termillä scanography (suom. skanografia), joka tarkoittaa skannerilla luotua taidetta.

Kuvakieleltään teokset ovat abstrakteja. Vahva punainen puskee kohti, keltainen on tyyni ja musta etääntyy. Olennaista on muotojen selkeys. Kuvien ilmaisulliset vaikutteet ammentavat muun muassa modernin abstraktin maalaustaiteen pioneerien Ellsworth Kellyn ja Carmen Herreran yksinkertaisen iskevästä väri- ja muotokielestä. Valokuvakeskus Perissä esillä olevassa kokonaisuudessa intensiiviset värit rinnastuvat myös Leskisen mustavalkoisiin, estetiikaltaan hiljaisempiin teoksiin, joissa voi nähdä kaikuja 1920-luvun varhaisista valokuvallisista abstraktioista.

Teoksissaan Leskinen yhdistää perinteistä paperikollaasitekniikka tasoskannerin digitaaliseen ilmaisuun. Kuvien raakamateriaalina on käytetty papereita ja pahveja, joista leikatuilla ja revityillä muodoilla Leskinen on luonnostellut kuvat skannerin lasitasolle. Tältä osin työskentelyprosessi tuo mieleen perinteisen pimiötyöskentelyn keinoin valokuvapaperille toteutetut fotogrammit. Skannausvaiheen aikana Leskinen vetää, nostaa ja kääntelee kuvaelementtejä. Näin aikaansaadun liikkeen yhdistyessä skannerin lukupään liikkeeseen, syntyy kuvaan erilaisia digitaalisia vääristymiä ja poikkkeamia. Nämä poikkeamat antavat kuville niiden lopullisen muodon.

Näyttelyn keskiössä on taiteilijan kiinnostus siihen, miten hiljaisuuden, toiston, rytmin ja improvisaation käsitteet taipuvat kuvalliseen muotoon. Miltä sinisen ja oranssin yhdistelmä kuulostaa korvissa? Miltä se tuntuu kielenpäällä? Leskinen hyödyntää näitä kuvien herättämiä auditiivisia tuntemuksia teostensa nimeämisessä valitsemalla teosnimet ennen kaikkea foneettisin perustein.

Kira Leskinen (s. 1987) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Työskentelyssään hän liikkuu abstraktin ilmaisun äärellä, painottaen teoksissaan värin ja muodon välistä suhdetta. Hänen teoksiaan on ollut esillä kansainvälisillä taidemessuilla, muun muassa Paris Photossa (2016) ja ARCO Madridissa (2017). Valokuvakeskus Perissä esillä oleva Anouk on hänen kolmas yksityisnäyttelynsä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen kuvataiteen näyttöapurahalautakunta.

 

OHEISOHJELMA

LESKINEN-KAURANNE-HAAPOJA EXPERIENCE
Skanneri- ja ääni-improvisaatio
Valokuvakeskus Perin galleriassa lauantaina 24.2.2018 klo 16-17

Valokuvataiteilija Kira Leskinen, kansanlaulaja Amanda Kauranne ja äänitaiteilija Mikko H. Haapoja improvisoivat äänen ja kuvan keinoin. Esityksessä näyttelytilaan projisoidaan Leskisen skanneritaidetta, joka syntyy reaaliaikaisesti vuorovaikutuksessa Kauranteen ja Haapojan elektroakustisen musiikin kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Kira Leskinen: tasoskanneri
Amanda Kauranne: ääni-improvisaatio
Mikko H. Haapoja: live-elektroniikka, jouhikko

Tapahtuma Facebookissa

 

 

Kira_Leskinen_Anouk_2016_netti

Anouk, 2016