Tervetuloa näyttelyn avajaisiin taiteilijan läsnä ollessa perjantaina 5.1. klo 16–18.

Härkälä on suomalaisen yhteiskunnan marginaaliin sijoittuva, miehisen maailman karusta todellisuudesta kertova dokumentaarinen valokuvausprojekti. Härkälä on miehinen mikrokosmos, henkinen tila, missä viina virtaa ja sarvet kolisevat.
Härkälä-projekti juontaa juurensa 1990-luvun alkuun, jolloin valokuvataiteilija IikkaTolonen aloitti tuntemiensa, omaehtoisesti marginaalissa elävien autonkorjaaja-elämäntaiteilijoiden kuvaamisen kotinurkillaan Itä-Helsingissä. Kuvaukset jatkuivat kymmenen vuotta myöhemmin 2000-luvun alussa.

Tarkoituksena oli tuolloin luoda absurdi kuvakertomus kaverusten seikkailuista yhteiskunnan normien ulkopuolelle luomassaan rinnakkaistodellisuudessa. Palatessaan kartoittamaan tarinan päähenkilöiden tilannetta syksyllä 2013, kävi pian selväksi, että aiemmin vauhdikas raggarimeininki oli hiipunut parhaiden päiviensä loistosta. Osa kaveruksista oli rauhoittunut ja eräiden kohdalla rock´n´roll elämäntapa oli jalostunut täysipäiväiseksi alkoholismiksi. Kaksi heistä oli kuolema korjannut vuosien varrella. Kaverukset ottivat ehdotuksen projektin jatkamisesta vastaan hyvin innokkaina ja kuvaaminen jatkui pitkän tauon jälkeen.

Kuvausten edetessä tapahtumat keskittyivät ”Haran” ympärille. Hara on moottoripyöräonnettomuudessa teini-iässä invalidisoitunut viisikymppinen mies, joka vetäytyi 90-luvun puolivälissä Helsingistä vanhalle maatilalle Ristiinaan, Etelä-Savoon. Hara on Tolosen lapsuudenystävä, johon hän tutustui hiekkalaatikolla 3-vuotiaana. Tämä yhteys tuo projektiin syvän henkilökohtaisen tason ystävyyden ja elämänkohtaloiden teemojen muodossa.

Kuvausten edetessä projektin teemat ovat muuttuneet alkuperäisiä syvemmiksi ja synkemmiksi. Absurdi elämäntivoli on saanut tummempia sävyjä ja Tolonen on huomannut olevansa luomassa erään tyyppistä hyvinvointi-Suomen kääntöpuolen muotokuvaa. Härkälä-projekti on erittäin ajankohtaista tämän päivän Suomen dokumentointia. Tolosen suora kuvaustapa luo aiheesta realistisen kuvan ja tuo näkyväksi suomalaista todellisuutta yhteiskunnan kiillotetun pinnan alta.

Dynaamisen markkinahumun sijaan Härkälä esittelee pienen siivun sata-vuotiaan Suomen todellisia kasvoja. Sosiaalidokumentaarisen sisällön lisäksi Härkälä on viinan ja tupakansavun kyllästämä kertomus systeemin ulkopuolella elävistä elämäntaiteilijoista. Härkälä on oodi ystävyydelle ja sekoilun suurelle taiteelle. Long live rock´n´roll!

Härkälä-näyttely pohjautuu Iikka Tolosen saman nimiseen, syksyllä 2015 julkaistuun, valokuvakirjaan. Tolonen voitti Härkälä-kirjan luonnoksella Norjassa Fotogalleriet- gallerian ja Förbundet Frie Fotografer -liiton järjestämän pohjoismaisen Nordic Dummy Award kirjaluonnoskilpailun vuonna 2014. Kirjan julkaisi saksalainen Kehrer Verlag.

 

Iikka Tolonen (s.1968) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, jonka työskentely perustuu pääosin dokumentaariseen valokuvaan. Hän käsittelee töissään ihmiselämän ilmiöitä subjektiivisesta näkökulmasta ja lähietäisyydeltä. Tolonen esittää aiheensa suoraan ja sensuroimattta, mutta shokkiarvon vastapainoksi hänen töihinsä sisältyy myös paljon lämmintä huumoria ja arjen absurdismia. Perissä nähtävä Härkälä näyttelykokonaisuus perustuu saman nimiseen kirjaan, jonka luonnoksella Tolonen voitti pohjoismaisen Nordic Dummy Award valokuvakirjojen luonnoskilpailun vuonna 2014. Tolonen on valmistunut Taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolta ja hän työskentelee päätoimisesti valokuvauksen lehtorina Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa.