PERINTÖ:30 juhlanäyttely 7.10.–5.11.2017

Peri juhlii kolmekymmenvuotista taivaltaan lokakuussa 2017 järjestettävällä juhlanäyttelyllä. PERINTÖ:30 toteutuu useissa eri tiloissa Turun keskustan alueella ja se esittelee yhdistyksessä mukana olleiden, nykyisten sekä tuoreiden jäsenten teoksia. Näyttelyä varten järjestettiin kesällä Perin nykyjäsenille suunnattu teoshaku, jonka kautta näyttelyyn valittiin teoksia 10 taiteilijalta ja yhdeltä taiteilijaduolta. Lisäksi näyttelykokonaisuuteen on pyydetty teoksia perustaja- ja aktiivijäseniltä. Juhlanäyttelyn kuratoi näyttelytyöryhmä, johon kuuluvat yhdistyksen puheenjohtaja Satu Aalto, projektikoordinaattori Suvi Kiukas sekä jäsenet Appu Jasu ja Johanna Naukkarinen.

Näyttelysuunnitelma peilaa yhdistyksen menneisyyttä: suunnitelma pohjautuu Perin vuonna 1992 järjestämään ”Valokuvan yö” -tapahtumaan, jolloin Perin jäsenten näyttelyitä esitettiin laajasti eri näyttelytiloissa ympäri Turun keskusta-aluetta. Kuten Valokuvan yö -tapahtuman avajaiset aikoinaan, järjestetään myös PERINTÖ:30 avajaiset kulkueenomaisena kiertueena.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Vesa Aaltonen, Teppo Arell, Lotta Djupsund, Juha Allan Ekholm, Lilli Haapala, Vesa Hannuksela, Olli Hietanen, Sade Kahra, Heli Konttinen, Annika Kivi, Mari Kämäräinen & Fanni Maliniemi, Renja Leino, Ismo Luukkonen, Sirja Moberg, Pirjo Niemenrinne, Veera Ruohomäki, Kaarina Salmi, Tiia Suorsa, Sanna Vainionpää ja Anette Varjonen.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 6.10. klo 19-21 taiteilijoiden läsnä ollessa. Avajaiset alkavat klo 19 Cafe Artista, josta yhdessä siirrytään Tiirikkalan, Forumin ja Bar Kukan kautta Työhuone 33:een. Työhuone 33:n näyttelytilassa tarjoillaan kulkueen päätteeksi virvokkeita ja naposteltavaa.

Lue lisää näyttelystä täältä (på svenska här). Jaa mielellään myös Facebook-tapahtumakutsuja ystävillesi.

Valvo näyttelyä ja työskentele Linnankadulla loka-marraskuussa!

Perin juhlavuosinäyttely toteutetaan pitkälti talkoovoimin, joten näyttelyvalvojia Linnankadun tiloissa tarvitaan! Näyttelyvalvonta on kevyttä hommaa, joten talkoolaiset voivat hyödyntä tilaa samalla (toimisto)työpisteenä. Tärkeintä on, että teokset pysyvät turvallisesti paikoillaan ja että paikalla on jäsen, mikäli kävijöillä on kysymyksiä. Perin näyttelymestari Hannu laatii lähiaikoina näyttelyn valvontavuoroja. Mikäli sinua kiinnostaa tulla valvojaksi muutamaksi tunniksi tai päiväksi ajalla 7.10.–5.11.2017, ota häneen yhteyttä pikimmiten: puh. 040 3501954, events@peri.fi.

30-vuotisjuhlajulkaisu

Syksystä 2016 ollaan työstetty yhdistyksen 30-vuotisjuhlakirjaa, joka valottaa Perin näyttelyjä, tapahtumia ja tuntoja vuosien varrelta. Laaja, uudenlainen katsaus yhdistyksen värikkääseen historiaan sisältää poimintoja ja kuvia arkistosta sekä haastatteluihin pohjautuvia juttuja. Sähköinen julkaisu lähetetään lokakuussa Perin jäsenille luettavaksi, jolloin siihen voi vielä tehdä korjauksia. Julkaisu painetaan 15.10. ja sen julkistamistilaisuus järjestetään medialle 3.11. klo 13. Painettua kirjaa esitellään jäsenille saman päivän iltajuhlissa.

Kirjan toimitustyön ja taiton on tehnyt toimittaja Marja Saleva. Kirjaan kutsuttiin ulkopuoliseksi kirjoittajaksi myös taidekriitikko Asta Kihlman. Julkaisutoimikuntaan kuuluvat Perin pitkäaikainen jäsen ja toiminnantarkastaja Vesa Hannuksela, puheenjohtaja Satu Aalto, toiminnanjohtaja Sade Kahra sekä taiteellisen toimikunnan jäsenet Hertta Kiiski ja Jane Vuorinen.

30-vuotisjuhlat perjantaina 3.11.2017

Valokuvakeskus Peri juhlistaa yhdistyksen 30-vuotista taivalta suomalaisen valokuvan 175-vuotispäivänä perjantaina 3.11.2017. Samana päivänä julkistetaan myös yhdistyksen 30-vuotisjuhlakirja.

Iltajuhlatilaisuus pidetään Vanhan Suurtorin Raatihuoneen salissa, Turussa. Juhliin kutsutaan paitsi nykyiset jäsenet myös vuosien varrella aktiivisesti toimineet jäsenet sekä Perin pitkäaikaiset yhteistyökumppanit. Juhliin mahtuu noin 90 henkilöä. Illan ohjelmassa on tervetuliaispuheet, ruokailu, mukavaa yhdessäoloa ja muistelua. Ohjelmaehdotuksia toivotaan jäseniltä! Mikäli sinulla on puhe- tai esitysehdotus tai mieleinkiintoisen muisto jota voisit jakaa juhlissa, ystävällisesti kerro asiasta toiminnanjohtajalle: puh. 044 0780801, director@peri.fi. Lisää tietoa illalliskorteista ja ilmoittautumisesta lähetetään jäsenille erillisessä sähköpostikutsussa lokakuun alkupuoliskolla.

0_kansi

Peri etsii uusia tiloja

Valokuvakeskus on toiminut Wäinö Aaltosen museon tiloissa vuodesta 2010. Siirto tapahtui Suurtorin Juseliuksentalosta, jossa Peri toimi kahdenkymmenen vuoden ajan. Wäinö Aaltosen museon tiloissa toimiminen on sujunut hyvässä yhteistyössä ja vuokra museokeskuksen tiloissa on ollut Perille varsin edullinen. Perin toiminnan tukeminen ei kuitenkaan kuulu Turun Museokeskuksen tehtäviin, joten kun säästötoimia ryhdyttiin tekemään, uusittiin myös Perin vuokrasopimus WAMissa. Vuoden 2016 alusta voimaan astuneeseen  vuokrasopimukseen sisältyy noin 300% vuokrannousu vuosina 2017-2020. Vuokraan lisätään vuodesta 2017 myös Perin arvonlisäverovelvottomuudesta johtuva maksu, joka nostaa vuokratasoa entisestään.

Perin tilatarpeet ovat viime vuosina muuttuneet. Henkilöstöä ja erilaisia projekteja on runsaammin ja välitysmyyntiä halutaan kehittää. Keväällä 2017 Suomen kulttuurirahasto myönsi apurahan Turun kuvataiteilijoiden digitaalisen työhuoneen perustamiselle. Perin vetämä hanke on yhteistyö Turun taiteilijaseura ry:n, Arte ry:n ja Turun taidegraafikot ry:n kanssa. Työhuonetta ei voida perustaa museokeskuksen tiloihin, sillä työhuonelle toivotaan ympärivuorokautinen pääsy.

Perin hallitus on keskustellut tarpeista, tiloista ja tulevaisuudesta vuodesta 2015. Kesällä 2017 hallitus päätti, että Peri siirtyy pois WAMin tiloista vuoden 2018 mennessä. Turun taiteilijaseura keskustelee puolestaan parhaillaan Turun kaupungin kanssa Turun Taidelainaamon hallinnoimisesta. Mikäli TTS:n toiminta laajenee taidelainaamolla ja Perin toiminta työhuoneella, voisi näiden kahden yhteisön synergia olla kiinnostava ratkaisu. Perin ja TTS:n yhteisistä tiloista ollaan keskusteltu loppukesästä molempien yhdistysten hallituksissa, sekä Museokeskuksen että Turun kaupungin edustajien kanssa. Uusiin tiloihin tulisi kuvataiteen galleria (85-300m2) tai kaksi erillistä pienempää galleriaa (40-150m2), toimistoja (30-50m2), kuvataiteilijoiden digitaalinen työhuone (15-30m2), taidelainaamo (50-90m2) sekä yhteinen varasto, keittiö ja vessa (20-30m2). Toivottu neliömäärä olisi yhteensä vähintään 200 m2, mielellään lähempänä 500 m2. Uudet tilat toivomme näkyvältä ja keskeiseltä paikalta Turun keskustasta. Sopivia tiloja etsitään nyt aktiivisesti, joten vinkit jäseniltä ovat tervetulleita!

Galleriassa

Perin kävijämäärät on yltänyt kuluvana vuonna jo ennätystasolle! Gallerianäyttelyiden kävijöitä on jo nyt enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Tähän lisäksi Perin Suomi 100 -tapahtuman vierailijat, joita oli tuhansia. Perin someseuraajatkin ovat lisääntyneet ilahduttavasti: nyt Facebookissa on lähes 2 000 ja Instagramissa noin 650 seuraajaa. Näistä olemme hyvin iloisia!

Nayab Noor Ikramin ja Johan F. Karlssonin Mapping Memory -näyttelyn (11.8.–3.9) viimeisenä viikonloppuna 2.–3.9 järjestettiin Turussa jälleen Kulkulupa -tapahtuma. Sunnuntaina 3.9 näyttelyn taiteilijat Nayab ja Johan pitivät galleriassa Glitch art drop-in -työpajan, johon tuli 11 osallistujaa.

Valokuvakeskus Peri osallistui 24.8. Turku Pride -ohjelmaan lahjoittaen tapahtumalle kuvamagneetteja. Turku Pride järjesti Perin galleriassa lisäksi paneelikeskustelun, johon oli kutsuttu vieraaksi kanadalainen sarjakuvataiteilija Sophie Labelle.

Torstaina 7.9 galleriassa juhlistettiin kansainvälisen kutsunäyttelyn #knaggi + TOO MUCH videotaiteen screeningin avajaisia. Taiteilijaduo Knaggissa toimivat Arngrímur Borgþórsson (ISL/SWE) ja Andreas Knag-Danielsen (NOR/SWE).  Gallerian pienessä salissa on esillä Perin taiteellisen toimikunnan jäsenten Inari Sandellin ja Hertta Kiiskin kuratoima videotaiteen screening TOO MUCH, jossa nähdään videotaide -esityksiä seuraavilta kutsutaiteilijoilta: Jennifer Chan (CAN), Shana Moulton (USA), Molly Soda (USA), Georges Jacotey (GRC) sekä Arvida Byström (SWE) ja Maja Malou Lyse (DNK). Näyttely on koettavissa 1.10 saakka.

Lokakuun 5. päivänä klo 18 avataan Wilma Hurskaisen näyttely  “But I Will Keep Looking into the Muddy Mirror” ( 6.10–29.10), tervetuloa!

Muut tapahtumat ja avoimet haut

Muista tapahtumista ja mahdollisuuksista tiedotetaan sähköpostitse ja Perin jäsenten Facebook-ryhmässä. Mikäli et jäsenenä ole vielä saanut kutsua liittyä suljetun ryhmän jäseneksi, pyydä kutsua Perin henkilökunnalta. Ryhmään liittyminen edellyttää, että olet rekisteröitynyt Facebook-sovelluksen käyttäjäksi.