Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ja ensimmäisen suomalaisen valokuvan 175-vuotisjuhlan kunniaksi Valokuvakeskus Peri tarjosi yleisölle mahdollisuuden tutustua kuvan muodostumisen perustekniikkaan elämyksellisellä tavalla. Camera obscura 2017 -projektissa kaikille avoin, ainutlaatuinen valokuvan perusilmiön elämystila toteutettin merikontin sisälle kesällä 2017.

Camera obscura on latinaa ja tarkoittaa pimeää huonetta. Valo kulkee pienen reiän lävitse muodostaen vastakkaiselle seinälle ylösalaiskuvan ulkopuolella näkyvästä kohteesta.

Kamerakontti avattiin kesäkuun alussa Turun Tuomiokirkkotorilla. Tuomiokirkkotori sijaitsee vain kivenheiton päässä Suomen ensimmäisen valokuvan ottopaikasta: Piirilääkäri Henrik Cajanderin 1842 kuvaama näkymä Turun Uudenmaankadulta on maamme vanhin säilynyt valokuva. Paikassa yhdistyy taustan kansallismaisema, Turun tuomiokirkko, sekä keskeisen paikan mahdollistama ohikulkevien ihmisten liike, joka elävöittää ja voimistaa camera obscurasta syntyvää kokemusta.

Kolmen ensimmäisen avoinnaolopäivänsä aikana kontti keräsi jo yli 500 kiinnostunutta vierailijaa. Kesän aikana Camera obscura -kontti vieraili 12.6-15.8. eri paikkakunnilla ja erilaisissa kesätapahtumissa: Seinäjoella järjestettävässä Farmari-tapahtumassa, Lapualla Kulttuurikeskus Vanhan Paukun pihapiirissä, rockfestivaali Ruisrockissa Ruissalossa ja Nauvon satamassa Paraisilla. Elokuussa kontti palasi Turkuun Tuomiokirkkotorille kahden viikon ajaksi.

Tapahtuma keräsi kullakin paikkakunnalla ja tapahtumassa satoja kävijöitä ja runsaasti positiivista palautetta, pitkin kesää noin 2 000 ihmistä kokivat ilmiön. Pedagogisesti rakennetuilla opastuksilla esiteltiin silmän ja kameran ominaisuuksia erikokoisten valoaukkojen, poistettavan linssin ja liikkuvan heijastuspinnan avulla. Opastuksissa liitettiin kontissa koettu elämys myös laajemmin kameran kehitykseen ja valokuvan historiaan. Kontissa järjestetyt opastukset saivat erityisen paljon kiitosta.

Kamerakontin yhteydessä järjestettiin opastusten lisäksi oheisohjelmaa, visuaalista elämystä korostavia akrobatia- ja performanssiesityksiä sekä valokuvataiteilija Heidi Lunabban ohjaamia työpajoja. Työpajoja järjestettiin sekä drop in –tyyppisesti laajalle yleisölle että kohdennetusti Turun alueen koululaisryhmille. Työpajoissa oli yhteensä 120 osallistujaa neljän työpajapäivän aikana.

Projektista tiedotettiin lehdistötiedotteella kesäkuun alussa sekä kesän mittaan tapahtuman Facebook-sivuilla, Perin verkkosivuilla ja Suomi 100-sivustolla sekä Turun seudun tapahtumakalenterissa. Tapahtuma huomioitiin myös mediassa: Kamera-lehdessä, Turun Sanomissa, Kurikka-lehdessä, Lapuan Sanomissa, sanomalehti Ilkassa, Culture Collective: Turku –verkkojulkaisussa, Aamuset-lehdessä sekä Turun kaupungin tiedotuslehdessä Turkupostissa.

Tapahtuma toteutetiin yleisölle maksuttomana. Hanke oli osa Suomi 100-ohjelmaa vuonna 2017 ja Turun kaupunki tuki hanketta. Kamerakontti toteutettiin yhteistyössä Bonfoton.com:n kanssa.