Nouse vaa’alle ja hengitä syvään. Katso lukemia vaa’an mittareissa ja keskity miettimään mitä paino on.(Se on massaa, materian tiheyttä ja gravitaatiovoimaa.)

Nouse vaa’alta ja kirjoita lista tarpeistasi kyseiselle päivälle. Aloita perustarpeista ja kulje kohti monimutkaisempia tarpeita. Ole tarkka ja keskity materiaaleihin ja riippuvuussuhteisiin: mitä tuotteita ja rakenteita tarvitset, mistä ne on tehty, mistä ne on tuotu, kuinka kaukaa, millä keinoin, mitä edellytyksiä liikkumisesi paikasta toiseen vaatii, kuinka pysyt lämpimänä, miten kommunikoit, mikä on kommunikointisi materiaalinen perusta? Kirjoita listaa, kunnes kyllästyt. Huomioi kuinka pitkä oli aika, jonka jaksoit keskittyä ennen kuin kyllästyit. Polta lista.

Mene uimahallin uimahyppytorniin ja hyppää – ilmassa et paina mitään.

 

Raskas Huoleton on valokuvallinen tutkielma siitä, kuinka ympäristöhuoli muovaa inhimillistä olemassaolon kokemusta. Näyttelyn kuvakokonaisuuksia yhdistävät jäljen, painon, kosketuksen ja syyllisyyden teemat. Teokset keskittyvät arkisten tekojen raskaisiin vaikutuksiin liittyvään melankoliaan. Yhtä tärkeää teoksissa on yksilön pyrkimys keveyteen, yritykset toimia hyvin ja olla kunnioittavassa yhteydessä ympäröivään todellisuuteen.

Näyttely sivuaa keskustelua antroposeenin aikakaudesta – siitä, kuinka kohdata oman olemassaolonsa vaikutukset aikana, jolloin ne ovat ratkaisevalla tavalla kaikkialla läsnä. Antroposeeni kiinnittää huomion ihmisen toiminnan seurausten mittakaavan kasvuun. Vaikka antroposeenin määritelmältä puuttuu yhä tiedeyhteisön virallinen hyväksyntä, on sen esiin nostama ajatus ihmisen vaikutuksesta planetaariseen ekosysteemiin jo vakiintunut osa monilla suunnilla käynnissä olevaa keskustelua.

Näyttely keskittyy ihmiseen omien tekojensa keskellä: inhimillisen toiminnan jälkien mittakaavan havaitsemiseen ja emotionaaliseen tulkintaan. Vähäeleiset kuvat narun päässä roikkuvista punnuksista, paikoiltaan siirtyneistä kivistä, kuopista ja työmaiden pinnoista osallistuvat hienovaraisesti syy-seuraus suhteiden merkityksien pohdintaan. Korpijaakon Kiinassa ja Japanissa viettämät ajanjaksot näkyvät näyttelyn visuaalisuudessa. Tyhjä paperinvalkea on teoksissa paikka, jonka suhteen valokuvat asettuvat.

Raskas Huoleton kiteytyy ristiriitaiseen ajatukseen suudelmasta eroosiovoimana. Näyttelytilaan rakentuu eräänlainen lempeän huolenpidon elegia, ehdotus asenteeksi ja katseen tarkentaminen yksityiskohtaan: siihen, kuinka tuhannet kosketukset kuluttavat kallion siltä kohdin, kun se julistetaan pyhäksi.

Kastehelmi Korpijaakko (s. 1984) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Valokuvakeskus Perissä nähtävä näyttelykokonaisuus on syksyllä 2016 Valokuvagalleria Hippolytessa Helsingissä nähdyn näyttelyn päivitetty jatko-osa. Korpijaakon työskentelyä leimaa filosofinen ote sekä kiinnostus valokuvan materiaalisuutta ja erilaisia esitysmuotoja kohtaan. Ekologinen ajattelu ja eettiset kysymykset ovat Korpijaakon työskentelyn keskiössä. Kevään 2017 Korpijaakko vietti Suomen Tokion kulttuuri-instituutin residenssitaiteilijana Yamaguchin prefectuurissa Japanissa.

 

Filosofi Susanne Lindberg on kutsuttu Näkökulma näyttelyyn -tekstin kirjoittajaksi Kastehelmi Korpijaakon näyttelyyn. Kirjoituksella Perin kutsuma asiantuntija antaa oman näkökulmansa näyttelyn teoksiin tai sen aihepiiriin.

 

 

nettisivuille.Todiste n.220715pkopioTodiste n.220715, 2016