Syanotypia on vanha valokuvan vedostusprosessi, jossa valoherkkä emulsio levitetään halutulle pinnalle ja valotetaan ultraviolettivalossa. Kemiallisen reaktion seurauksena syntyy preussinsininen vedos. Anna Niskanen järjestää näyttelynsä Hover, Float (Valokuvakeskus Peri 21.4.-14.5.) yhteydessä syanotypiatyöpajan Turun Taideakatemian pimiössä.

Yhden päivän työpajassa valmistetaan syanotypiamenetelmällä fotogrammeja. Osallistujat valmistavat ohjatusti itse valoherkät paperit pimiössä ja valottavat työt luonnonvalossa. Työpajaan sisältyy luento-osuus, jossa käydään läpi prosessin historiaa sekä turvallisuusohjeet. Lopuksi siirrytään Valokuvakeskus Periin purkamaan työpajan tuloksia, keskustelemaan ja katsomaan Anna Niskasen näyttely.

Osallistujille tarjotaan tarvittavat välineet ja materiaalit, mutta mukaan tulisi tuoda ainakin kolme pientä esinettä, kuivattua kasvia tai suurta negatiivia. Halukkaille on tarjolla hengityssuojaimia, mutta ne eivät ole välttämättömyys. Voit halutessasi tuoda myös oman hengityssuojaimen.

fotogrammi_annaniskanen

Ohjelma:

klo 10-11 Luento syanotypiasta ja muista vedostusprosesseista, esimerkkejä

klo 11-12 Paperien emulsiointi pimiössä

klo 12-13 Lounas (omakustanteinen)

klo 13-15 Fotogrammien valottaminen luonnonvalossa, töiden peseminen puhtaaksi

klo 15-18 Loppukritiikki, siirtyminen Periin ja kierros näyttelyssä

 

Työpaja järjestetään perjantaina 28.4. Yhden päivän työpajaan otetaan 8 osallistujaa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 25.4. Ilmoittautuminen on sitova.

Paikka: Turun Taideakatemia, Linnankatu 54-60. Loppukritiikki Valokuvakeskus Perissä, Itäinen Rantakatu 38.

Hinta: Työpajan hinta materiaaleineen on 50€/hlö.

Ilmoittautuminen: events@peri.fi. Paikan saaneille lähetetään vahvistus, jossa on kurssin maksutiedot. Maksu tulee suorittaa ennen kurssin alkua, viimeistään torstaina 27.4.