suomifinland100-tunnus_sininen_rgb

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ja ensimmäisen suomalaisen valokuvan 175-vuotisjuhlan kunniaksi Valokuvakeskus Peri tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua kuvan muodostumisen perustekniikkaan elämyksellisellä tavalla. Camera obscura on latinaa ja tarkoittaa pimeää huonetta. Valo kulkee pienen reiän lävitse muodostaen vastakkaiselle seinälle ylösalaiskuvan ulkopuolella näkyvästä kohteesta.

Camera obscura 2017 -projektissa kaikille avoin, ainutlaatuinen valokuvan perusilmiön elämystila toteutetaan Turun tuomiokirkkotorille tuodun kontin sisälle kesällä 2017.

Kamerakontti avattiin kesäkuun alussa Olohuone 306,4 km2 -kaupunkitaidefestivaalin aikana Turun Tuomiokirkkotorilla. Kolmen avoinnaolopäivän aikana kontti keräsi yli 500 kiinnostunutta vierailijaa. Kesän aikana Camera obscura -kontti vieraili eri paikkakunnilla ja erilaisissa kesätapahtumissa: Seinäjoella järjestettävässä Farmari-tapahtumassa, Lapualla Kulttuurikeskus Vanhan Paukun pihapiirissä, rockfestivaali Ruisrockissa Ruissalossa ja Nauvon satamassa Paraisilla.

Elokuussa kontti palaa Turkuun Tuomiokirkkotorille. Tuomiokirkkotori sijaitsee vain kivenheiton päässä Suomen ensimmäisen valokuvan ottopaikasta: Piirilääkäri Henrik Cajanderin 1842 kuvaama näkymä Turun Uudenmaankadulta on maamme vanhin säilynyt valokuva. Paikassa yhdistyy taustan kansallismaisema, Turun tuomiokirkko, sekä keskeisen paikan mahdollistama ohikulkevien ihmisten liike, joka elävöittää ja voimistaa camera obscurasta syntyvää kokemusta. Kontilla järjestettävissä opastuksissa kerrotaan yleisölle ilmiöstä ja liitetään koettu elämys myös laajemmin valokuvan sekä alueen historiaan.

Kontti avautuu Tuomiokirkkotorilla Turun Taiteiden yönä, torstaina 17.8. Taiteiden yön  ja Turbaani–kaupunkifestivaalin aikana 17.-18.8. kontilla järjestetään molempina päivinä opastuksia klo 13-17 ja klo 17-18 camera obscura –ilmiön visuaalista elämystä korostavia esityksiä. Esiintyjinä ovat Turun taideakatemian sirkustaiteen opiskelijat Hannu Pham, Ira Oinonen ja Jere Virta sekä taiteilijaryhmä Annikki Levomaa, Liisi Lukkarinen ja Joel Törrönen. Elokuun kahden viimeisen viikon aikana kontilla järjestetään lisäksi arkipäivisin (ma-ti) koululaisryhmille suunnattua ohjelmaa, kasvatuksellisia työpajoja, jossa valokuvataiteilija Heidi Lunabban avulla rakennetaan omia camera obscuroja.

Oheisohjelman ja yhteistyötapahtumien aikataulut:

8.-10.6. Tuomiokirkkotori / Olohuone 306,4 km2 –kaupunkitaidefestivaali
–  8.-9.6. klo 12-17 opastuksia
–  10.6. klo 13-18 Heidi Lunabban drop in –pikkuobscuratyöpaja

14.-17.6. Farmari -maatalousnäyttely /  Seinäjoki

20.6.-2.7. Kulttuurikeskus Vanha Paukku / Lapua

7.-9.7. Ruisrock / Ruissalo, Turku

12.7.-15.8. Nauvon satama, Parainen

17.-18.8. Tuomiokirkkotori / Turun taiteiden yö  ja Turbaani –kaupunkifestivaali
– klo 13-17 opastuksia
– klo 17-18 esityksiä
klo 17.15 Hannu Pham: akrobatiaa ja wushua
klo 17.30 Ira Oinonen ja Jere Virta: pariakrobatiaa
klo 17.45 Annikki Levomaa, Liisi Lukkarinen ja Joel Törrönen: performanssi

21.-29.8. Tuomiokirkkotori / Heidi Lunabban ohjaamat työpajat (lisätietoja työpajoista)
– 21.-22. ja 28.-29.8. klo 8-15 koululaistyöpajat
– 22.8. ja 28.8. klo 16-18 kaikille avoimet drop-in -työpajat

Vierailu camera obscurassa ja osallistuminen työpajoihin on maksutonta kaikille!

Hanke on osa Suomi 100-ohjelmaa vuonna 2017 ja Turun kaupunki on tukenut hanketta.
Kamerakontti on toteutettu yhteistyössä Bonfoton.com:n kanssa.

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Suvi Kiukas
puh. 040 350 1954
events@peri.fi

 

Bonfoton-Circle-Blck-72dpi-01_1180x@2x

turku_a-c2-a6ebo_300ppi_viiva_black

co2017_1

co_tkirkko

Nauvo