suomifinland100-tunnus_sininen_rgb

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ja ensimmäisen suomalaisen valokuvan 175-vuotisjuhlan kunniaksi Valokuvakeskus Peri tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua kuvan muodostumisen perustekniikkaan elämyksellisellä tavalla. Camera obscura on latinaa ja tarkoittaa pimeää huonetta. Valo kulkee pienen reiän lävitse muodostaen vastakkaiselle seinälle ylösalaiskuvan ulkopuolella näkyvästä kohteesta.

Camera obscura 2017 -projektissa kaikille avoin, ainutlaatuinen valokuvan perusilmiön elämystila toteutetaan Turun tuomiokirkkotorille tuodun kontin sisälle kesällä 2017.

Tuomiokirkkotori sijaitsee vain kivenheiton päässä Suomen ensimmäisen valokuvan ottopaikasta: Piirilääkäri Henrik Cajanderin 1842 kuvaama näkymä Turun Uudenmaankadulta on maamme vanhin säilynyt valokuva. Paikassa yhdistyy taustan kansallismaisema, Turun tuomiokirkko, sekä keskeisen paikan mahdollistama ohikulkevien ihmisten liike, joka elävöittää ja voimistaa camera obscurasta syntyvää kokemusta.

Camera obscura -kontin yhteydessä järjestetään opastuksia, työpajoja ja visuaalista elämystä korostavaa oheisohjelmaa. Opastuksissa kerrotaan yleisölle ilmiöstä ja liitetään kontissa koettu elämys myös laajemmin valokuvan sekä alueen historiaan.

Kontti avataan kesäkuun alussa Olohuone 306,4 km2 -kaupunkitaidefestivaalin aikana ja Taideyhdistys Olohuone ry toimii avajaistapahtuman yhteistyökumppanina. Kontti on 8.-9.6. päivisin avoinna yleisölle ja tilassa järjestetään opastuksia. Lauantaina 10.6. klo 13-18 valokuvataiteilija Heidi Lunabba ohjaa laajalle yleisölle suunnatun drop in –tyyppisen työpajan, jossa voi piipahtaa tekemään oman camera obscuran.

Kesän aikana Camera obscura -kontti vierailee myös erilaisissa kesätapahtumissa, mm. 14.-17.6. Seinäjoella järjestettävässä Farmari-tapahtumassa ja 7.-9.7. rockfestivaali Ruisrockissa. Elokuussa kontti palaa Tuomiokirkkotorille. Turun taiteiden yönä 17.8. kontilla järjestetään opastuksia ja oheisohjelmaa. Elokuun kahden viimeisen viikon aikana kontilla järjestetään arkipäivisin (ma-ti) koululaisryhmille suunnattua ohjelmaa, kasvatuksellisia työpajoja, jossa valokuvataiteilija Heidi Lunabban avulla rakennetaan omia camera obscuroja.

Oheisohjelman ja yhteistyötapahtumien aikataulut (tarkennukset ja päivitykset ohjemaan lisätään näille sivuille ja Facebook-tapahtumaan kesän mittaan):

8.-10.6. Tuomiokirkkotori / Olohuone 306,4 km2 –kaupunkitaidefestivaali
–  8.-9.6. klo 12-17 opastuksia
–  10.6. klo 13-18 Heidi Lunabban drop in –pikkuobscuratyöpaja (lisätietoja työpajasta)

14.-17.6. Farmari -maatalousnäyttely /  Seinäjoki

20.6.-2.7. Kulttuurikeskus Vanha Paukku / Lapua

7.-9.7. Ruisrock / Ruissalo, Turku

17.-18.8. Tuomiokirkkotori / Turun taiteiden yö  ja Turbaani –kaupunkifestivaali
– klo 13-17 opastuksia
– klo 17-18 välillä akrobatiaesityksiä

21.-29.8. Tuomiokirkkotori / työpajaohjelmaa

– 21.-22. ja 28.-29.8. klo 8-15 koululaistyöpajat
– 27.8. klo 13-18 Heidi Lunabban limsatölkkikameratyöpaja

Hanke on osa Suomi 100-ohjelmaa vuonna 2017 ja Turun kaupunki on tukenut hanketta.

Kamerakontti on toteutettu yhteistyössä Bonfoton.com:n kanssa.

Bonfoton-Circle-Blck-72dpi-01_1180x@2x

turku_a-c2-a6ebo_300ppi_viiva_black

 

co2017_1