Beyond The Wall -näyttelyssä realistinen maailma kohtaa abstraktin ulottuvuuden. Näyttely on jatkoa vuonna 2013 alkaneelle Seinä–valokuvaprojektille. Teoskokonaisuudessa liikutaan Seinän takana olevaan abstraktiin maailmaan, jossa geometriset muodot kohtaavat toisensa.

Aluksi rakensin Seinän luonnonmaisemaan yhdessä eläköityneen kirvesmies-isäni kanssa. Kuvasin hänet seisomassa sitä vasten. Vähitellen ihmishahmon roolia korostanut Seinä alkoi esiintyä itsenäisenä artefaktina valokuvissani. Jatkoin rakentamisen työtä ja Seinän tutkimista yksin. Kuljetin sitä mukanani Itävallassa, Suomessa, Unkarissa ja Norjassa, asettaen sen valitsemaani ympäristöön kuvattavaksi. Seinästä muodostui minulle individuaalinen taakka etsiessäni sille sopivaa paikkaa.

Teoksilleni ominainen perusmuoto, suorakaide, alkoi saada työn edetessä uusia merkityksiä. Punaisesta Seinästä tuli tilanjakaja realistisen ja abstraktin maailman välille. Se on aktivoitu portti, jolla ehdotan siirtymää muodon, äänen sekä tekstin mystiseen ulottuvuuteen.

Käännän tunnistettavat muodot ja materiaalit arvoituksellisiksi elementeiksi käyttäessäni valokuvaa sekä skanografiaa. Sovellan työssäni metodeja, kuten toistoa ja kirjoittamista silmät peitettynä. Käytän teoksissani moninaisia materiaaleja, kuten lankaa, paperia sekä kangasta. Rakennelmani näyttäytyvät kuvissani usein staattisina asetelmina tai objekteina. Silti ne pitävät sisällään ajatuksen liikkeestä ja muodonmuutoksesta.

Näyttelyssä on esillä valokuvia, installaatioita sekä skannerilla tuotettuja skanografeja. Teokset ovat vuosilta 2014-2017.

….

Rainer Paananen (s.1990) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka opiskelee valokuvataiteen maisteriohjelmassa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Paananen valmistui kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2016. Hän työskentelee abstraktin valokuvan ja käsitetaiteen alueilla.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Näkökulma näyttelyyn:

Vapaa toimittaja, runoilija ja kulttuurialan sekatyöläinen Elina Laine on kutsuttu kirjoittamaan Beyond The Wall -näyttelyn teemoista. Hän esittää runomuotoisen tekstin näyttelyn avajaisissa. Runo on luettavissa täällä.

 

 

01_Process - Alone_2.3.2017

Process – alone, 2015