White Rabbit Fever tutkii elämän ja kuoleman nestemäisiä rajoja. Taidetta ja tiedettä yhdistävä näyttely koostuu valokuvista, veistoksista ja installaatioista.

Milloin kuolemme? Tammen taiteellinen tutkimus nousee kuoleman eri määritelmistä; kliinisestä kuolemasta, biologisesta kuolemasta ja siitä, miten kauan solut voivat olla elossa vielä näiden määritelmien jälkeen. Yksi erityinen esimerkki on amerikkalainen Henrietta Lacks, joka kuoli vuonna 1951, mutta hänen solunsa ovat elossa ja kasvavat edelleen laboratorioissa ympäri maailmaa. Lacksin mukaan nimettyjä HeLa-soluja on kasvatettu tonneittain. HeLa-solut vierailivat myös ensimmäisinä ihmissoluina avaruudessa.

Tammen White Rabbit Fever on kuvitteellinen sairaus, sairauden arkkityyppi, joka häiritsee aikakäsitystämme kyseenalaistaen jäljellä olevan ajan. Teoskokonaisuus näyttää jäniksen maatumisen sadan päivän ajalta ja vuosikymmeniä kantajansa jälkeen eläviä syöpäsoluja.Tammi on kasvattanut ja dokumentoinut solulinjoja Haartman-instituutin laboratoriossa Helsingissä. Henrietta Lacksin HeLa-solujen lisäksi Tammi on tutkinut Pa-Ju-soluja, jotka ovat peräisin teini-ikäisestä suomalaisesta potilaasta vuodelta 1983 sekä Us-Ki-solulinjan soluja vuodelta 2009.

Tammi haastaa epämiellyttävän ja lopulta ratkaisemattoman kysymyksen näyttelyssään hienovaraisesti ja raivaa pelon sijaan tilaa ihmetykselle olemassaolostamme.

…..

Maija Tammi (s. 1985) on suomalainen taiteilija. Tammen valokuvat ja veistokset käsittelevät tieteen ja taiteen suhdetta sekä inhoa ja ihastusta. Tammen teokset ovat olleet näyttelyissä Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Kroatiassa, Englannissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän sai Fotofinlandia-palkinnon vuonna 2011. Tammen toinen valokuvakirja White Rabbit Fever (Bromide Books) julkaistaan tänä kesänä.

Tammi tekee taiteellista väitöskirjaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Helsingissä. White Rabbit Fever on Tammen väitöstutkimuksen toinen taiteellinen osa.

 

Day 11805, Pa-Ju, 2015