­­

Mennyt onkin tässä

Ei valokuva eikä video näkyvää esitä.

Erica Nyholmin ja Saana Wangin käsissä kuvaustekniset välineet ovat kuin röntgenlaitteen tai kirliankameran kaltaisia kojeita, joilla syntyvät kuvat esittävät mitä paikkojen, ihmisten ja tilanteiden normaalin ilmiasun takana näkyy. Kuvat liikkuvat toden ja lavastetun, maailmasta löydetyn ja keinotekoisen välimaastoissa.

Kuvat näyttävät asioita menneisyydestä, kaukaa. Toinen puoli näkyvistä asioista syntyy näkemiemme kuvien historiasta, yhteisestä katsomisen perinnöstä ja sen herättämistä mielteistä. Kuvien taustoina vilahtelevat vanhat maalaukset, vuosisadan alun perhevalokuvat, 1960-luvun tieteiselokuvat, antropologiset filminpätkät, uuden aallon elokuvat, varhaiset avantgardefilmit, kamariteatterin kohtaukset.

Toinen puoli kuvien esittämistä asioista nousee kuvien huolella rakennetusta hiljaisuudesta, joka antaa tunteelle kasvutilan. Kun sinänsä selkeän näköinen kuva ei esitäkään yhtä selkeäksi dokumentoituvaa tietoa tai väitettä maailmasta, niin tämä epämääräiseksi jäävä työntää katsojan hämmennykseen siitä, minkälaisiin tilanteisiin nyt katsotaan. Joudumme hakeutumaan myös katsomisemme henkilökohtaiseen historiaan. Tuntuu kuin näkisi asioita jostakin kaukaa kuin ensimmäistä kertaa, tavallista tiiviimmin, oleellisemmin.

Nostalgia. Ikään kuin vasta tässä tajuaisi menneestä jotakin.

 

Erica Nyholm (s.1982) valmistui taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2013. Valmistumisen jälkeen Nyholm on pitänyt yksityisnäyttelyitä Kluuvin Galleriassa (2014) ja Pohjoisessa valokuvakeskuksessa (2015). Nyholm on osallistunut ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin mm. Nuoret 2015; Taidehalli (2015), Gestos Hacia uno Mismo; Tenerife Espacio de las Artes (2015), Hope and Faith; Encontros da Imagem Festival (2014). Vuonna 2015 Nyholm palkittiin The VIII Pilar Citoler International Biennial Prize -valokuvapalkinnolla Espanjassa. Nyholmin teokset kuvaavat yksittäisiä elämänkokemuksia, joissa pääaiheena on yksilön suhde perheeseen.

 

Saana Wang (s.1979) työskentelee valokuva- ja videotaiteen parissa yhdistäen ja tutkien ajan ja tilan muotoja hybridisyyden keinoin. Wang on opiskellut mm. Gerrit Rietveld Academiessa Amsterdamissa, School of Visual Artsissa New Yorkissa ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2013. Wang palkittiin vuonna 2009 Italiassa ITS#8 Photo Award -palkinnolla. Wangilla ollut useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

 

 

saanawang_2156

Saana Wang

11_menetys_loka 001

Erica Nyholm