Shallow trap on ilmiö joka mahdollistaa kuvan vangitsemisen valoherkälle materiaalille. Kameran edessä olevasta kohteesta heijastuva valo vapauttaa filmillä elektroneja, jotka siinä samassa jäävät vangiksi mataliin ansoihin aiheuttaen tummia pisteitä. Värikuvia kehitettäessä pisteistä muodostuu värejä ja lopulta kuva.

Toisin kuin mikä tahansa tyhjä paperiarkki, valottamaton valokuvapaperi sisältää jo valmiiksi kaikki mahdolliset kuvat. Siihen ei lisätä mitään. Päinvastoin, vedostaja sulkee pois muut mahdollisuudet, kunnes jäljelle jää vain yksi. Kehittämättömän valokuvapaperin uinuvat sävyt ovat valokuvaukselle kuin sanat kielelle. Ne tarjoavat ilmaisulle peruselementit joista kaikki rakentuu. Ne toistavat kameran ohi kiitäneen hetken ja järjestyvät valokuvaajan käsissä kuviksi, heijastaen kuvaajan kohtaamaa todellisuutta välittääkseen sen kuvien katsojalle.

Shallow Trap -sarjan valokuvissa paperille osunut valo ei heijastu mistään olemassa olevasta. Valo tulee suoraan lampusta pimiössä. Todellisuuden heijastuman sijaan kuviin on vangittu kuvan muodostavia elektroneja. Paperin värien fyysinen yhteys johonkin tuttuun tai hahmotettavissa olevaan katkeaa. Tämän valokuvaa määrittävän syy-seuraussuhteen romahtaessa prosessin värit vapautuvat esittämisen vastuusta. Vai vapautuvatko sittenkään? Mielivaltainenkin joukko sanoja aiheuttaa assosiaatioita. Käsittämätönkään kieli ei ole merkityksistä vapaa. Ehkä valokuva onkin lopulta aina tuomittu esittämään jotain. Jos ei muuta, niin vähintään itseään ja omaa syntymäänsä, olemassa olonsa mahdollistavaa prosessia.

…..

Tuukka Kaila (s.1975) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän käsittelee taiteessaan visuaalisen esittämisen keinoja ja rajoja sekä valokuvan suhdetta esittämäänsä. Kaila on osallistunut ryhmänäyttelyihin ja pitänyt omia näyttelyitä Suomessa sekä ulkomailla 2000-luvun alusta mm. Kiasmassa (2004), Bergen Kunsthallessa (2006), Galerie Steinsland Berlinerissä (2010) ja Suomen Valokuvataiteen museossa (2015). Kailan teoksia on mm. Kiasman, HAMin ja Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa.

Suomen Kulttuurirahasto, SKR Uudenmaan rahasto, Taiteen edistämiskeskus, Uudenmaan taidetoimikunta ja Alfred Kordelinin säätiö ovat tukeneet työskentelyä teosten toteuttamiseksi.

Untitled II_405nm, 532nm, 650nm_2014Untitled #2:405 nm, 532 nm, 650 nm, 2014