”Elämässä löytää ja menettää, mutta eniten kai kaipaa.”

 

Iiu Susirajan omakuvat antavat turpiin ja moneen suuntaan. Päin pläsiä saa taiteen vakavamielisyys, brändätty ihmiskuva, naisen ammattistatus poseeraajana ja koko menestyksen ihana maailma.

Susirajan omakuvat eivät ole vain itsensä peliin pistämistä vaan ivaa tämän päivän pintaliitoon jämähtäneistä arvoista. Susirajan kuvat pilkkaavat tärkeilyn taloutta: Itsetehostusta ja ihmisen tuotteistamista, kuorella polleilua ja tyhjää pätemistä.

Susirajan kuvat naurattavat ja luovat näyttelytilaan jopa herkeämättömän hihittelyn ja huvituksen ilmapiirin. Tämä menee vähän liian pitkälle. Eikös sillä ole naisen arkkihyveitä, häveliäisyydestä nöyrään sievistelevyyteen, lainkaan?

Mille nauramme? Ensiksi varmasti Susirajan omalakiselle huumorille, äkkiväärälle susirajantakaiselle surrealismille, joka yhdistää totiset avoimet kasvot ja suojattoman ruumiin pohjoisen arjen arkkikalustoon luudasta pullapitkoihin. Päällisin puolin pysähtyneissä kuvissa on anarkistista menoa, avointa ja pidäteltyä kiukkua, absoluuttista  välinpitämättömyyttä.

Mutta varmasti nauramme myös itsellemme naurajina. Nauramme sille, että olemme sisäistäneet poseeraamisen, teeskentelyn ja parempaa esittämisen elintärkeyden. Kun kaikkialla näemme vain onnistuneita suorittajia, vähäisinkin veto toiseen suuntaan – suorittamatta ja miellyttämättä jättäminen – on jo rikos läpistailatussa markkina- ja mediayhteiskunnassa.

Susirajan estetiikassa kuva ei jää kuvaksi vaan siihen on tarvittu koko elämä. Vaikka Susiraja on keskittynyt valokuviin, hänen taidelajinsa on kokonaisvaltaisempi: muovata elämästä taideteos. Yleensä tämän lajin kauppamiehet luottavat amerikanhymyiseen, huipputuote-fraseologialla kiillotettuun hyytelöön, mutta Susiraja toimii toisin. Hän tonkii perimmäisiä kokemuksiaan ja todellisuuden ankeinta versiota, toisinaan tosin mielikuvituksen mahdollisuuksia kepeään liitoon. Mutta ilman pitkäaikaista ulossulkemisen ja kiusatuksi tulemisen historiaa kuvat olisivat ihan muuta.

Ote Ulla Karttusen tekstistä: Estetiikkaa Susirajalta, 2011

____________

Iiu Susiraja on kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, installaation ja piirtämisen parissa. Susiraja valmistui kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta valokuvataiteen osastolta vuonna 2012. Tällä hetkellä hän opiskelee kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolla. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa museoissa ja gallerioissa Suomessa ja ulkomailla.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.

 

iiususiraja,Iloa kukista,2015 Iloa kukista, 2015