Inari Sandellin taide syntyy unelmoinnin ja arkitodellisuuden törmäyksestä. Teoksissa liikutaan haaveilun, kaipauksen ja tylyn pettymyksen välillä. Rakeinen auringonlasku kuuluu niihin kuviin, joita otetaan silloin, kun ihminen tuntee näkevänsä kauas ja olevansa rajaton. Ja sitten ovat ne hetket, jolloin oma olemassaolokin pitää varmistaa ottamalla selfie: itkuisena vessan peilistä katsovat silmät ja odotus siitä, että jotain tapahtuu. Näyttelyssä arkitodellisuus ja medioitunut eskapismi kohtaavat, mutta eivät koskaan aivan saumattomasti. Internet on yksi pakokeino, mutta se on yhtä todellista kuin arki ”in real life”. Siksi juuri niiden törmäys tekee niin kipeää.

Sandell on uusissa teoksissaan käsitellyt myös läsnäoloa ja sen vaikeutta, ja yksi näyttelyn teoksista onkin eräänlainen läsnäoloharjoitus. Sandellin mukaan vallitsevan mobiilikulttuurin aiheuttama läsnäolon hajaantuminen moneen paikkaan samanaikaisesti saa aikaan jonkinlaisen todellisuudesta vieraantumisen kokemuksen. Tämä puolestaan tekee keskittymisestä entistä vaikeampaa. Toisaalta jatkuvaa arkista kuvavirtaa tuottamalla pääsemme tavallaan osaksi ikuisuutta, unelmia ja ideaaleja, eli luomme omaa todellisuuttamme.

Life Be Like tekee elämästä meemin, ja se on Sandellille luonteva tapa suhtautua kokemaansa. Meemeissä on usein jokin yksinkertainen hokema yhdistettynä kuvaan, ja yhdessä tai erikseen ne alkavat elää omaa elämäänsä. Sandell toivookin, että hänen näyttelyään katsotaan niin – samaistuen ja huumorilla.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Inari Sandellin ja Mortti Saarnian yhteisteos #forever, joka kokoaa yhteen heidän selfietä ja mobiilisnapshotkuvaa tutkineen Minä, ikuisesti – näyttelyprojektinsa kuvia.

Inari Sandell on Valokuvakeskus Perin taiteellisen toimikunnan valinta kevään 2016 kutsunäyttelyn taiteilijaksi. Kuvataiteilijaksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta valmistuvalle Sandellille on myönnetty näyttelyä varten Perin ensimmäinen tuotantostipendi. Sandell käyttää taiteessaan kännykkäkuvaan sekä jakamiseen perustuvan kuvakulttuurin konventioita. Näyttelyn kuvamateriaali on päiväkirjamaista älypuhelimella kuvattua dokumenttia, selfietä unohtamatta. Life Be Like on Sandellin opinnäytetyö sekä ensimmäinen yksityisnäyttely.  

Taidehistorian tutkija Tiina Salmia on laatinut näyttelyn yhteyteen kirjoituksen ”Mitä jos metsässä kaatuu puu, eikä kukaan ole ottamassa kuvaa?” Teksti on osa Näkökulma näyttelyyn -sarjaa, jossa Valokuvakeskus Perin kutsuma asiantuntija antaa oman näkökulmansa näyttelyn teoksiin tai sen aihepiiriin.

Avajaisissa 31.3. klo 18 alkaen kuullaan turkulaisen runoilijan Marsalkka Kallaksen runoja sekä Robert Ensio Niemistön luotsaaman Itä-Hollola Installaation ”lo-fi idearockia”.

 

sandell_promises_nettiPromises, 2014