(eräs) elämä on kuvista, videosta, äänestä ja tekstistä koostuva installaatio, joka kertoo yhden henkilön tarinan. Ei kuitenkaan kokonaista eheää narratiivia, vaan joukon sirpaleisia arvailuja ja tulkintoja. Teoksen pohjana ovat erään miehen valokuva-albumit, miehen, jolla ei ollut muistajia hänen poismenonsa jälkeen, ja jonka elämästä ainoana konkreettisena asiana ovat jääneet jäljelle kolme valokuva-albumia.

Näiden albumien pohjalta tulkintansa ovat tehneet kuusi eri aloilla toimivaa ihmistä: kirjailijat Anna Kortelainen ja Maria Peura, yksityisetsivät Pentti Lintunen ja Susan Aerts-Lintunen, runoilija Kasper Salonen ja lääketieteen tohtori Amos Pasternack. Tulkinnat esitetään galleriatilassa tekstin, videon ja äänen muodossa. Lisäksi albumeista poimittu kuvamateriaali rakentaa oman kertomuksensa.

Tulkintojen lisäksi tilassa kulkee toinen narratiivi, joka prologi-tekstin ja epilogi-videon kautta avaa taiteellisen prosessin taustoja.

Mari Mäkiö (1982) valmistuu tänä keväänä taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta valokuvataiteen osastolta. Hän työskentelee valokuvan, videon, äänen, tekstin ja installaation parissa. (Eräs) elämä on Mäkiön maisterintutkinnon taiteellinen osuus Aalto-yliopistoon.

Logo_avek_finLogo_taike_pysty_v2

 

 

 

 

 

Oheisohjelma

Näyttelyn yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus 10.5. klo 14–16: Nimettömien jäljillä. Löydetyn kuvamateriaalin pohjalta tehty taide. 
Keskustelemassa taiteilija Mari Mäkiö, tutkija Harri Kalha sekä elokuvantekijä Antti Seppänen. Keskustelua ohjaa tutkija Elina Ovaska. Tapahtuma on osa Perin Sunnuntaisalonkien sarjaa.

Sunnuntaisalongit ovat Perin näyttelyiden aihepiiriin liittyviä keskustelutilaisuuksia, joiden ajatuksena on saattaa yhteen visuaalisen kentän asiantuntijoita ja ammattilaisia sekä kiinnostunutta yleisöä. Epämuodollisissa tilaisuuksissa keskustelu saa kulkea yllättäviinkin suuntiin valitun teeman puitteissa, teorian ja tekemisen välimaastossa.

mari_makio_eras-elama_netti