Laura Nissisen (s. 1975) valokuvanäyttely Aleatory Variable sisältää kokeellisin tavoin tuotettuja valokuvateoksia, joiden tarkoituksena on kyseenalaistaa valokuvan määritelmää ja sen totuttuja esitystapoja.

Näyttelyssä olevia kuvia on työstetty muun muassa polttamalla ja leikkaamalla negatiivia. Kuvien tekoprosessissa on käytetty pääsääntöisesti kierrätettyä filmimateriaalia, jota on löytynyt tekijän arkistoista, ystävien pakastelokeroista sekä filmilaboratorioiden roskiksista.

Teoksiin on vaikuttanut ranskalaisen fenomenologin Jean-Luc Nancyn ajattelu, jonka mukaan valokuvalla on paitsi nähtävissä myös kosketeltavissa oleva iho. Kuvien nimet ja niiden toteutustapa viittaavat lisäksi taiteilijoihin, joiden teoksista Nissinen on löytänyt innoitusta ja työskentelytapoja, kuten Laila Pulliseen ja Lucio Fontanaan.

Näyttely on osa Nissisen Aalto-yliopiston valokuvataiteen osastolle tekeillä olevaa väitöskirjaa “Abstraktio suomalaisessa valokuvataiteessa”. Nissisen teoksia on nähty aiemmin yksityis- ja ryhmänäyttelyssä sekä kotimaassa että ulkomailla. 

Näkökulma näyttelyyn

Lue tutkija Jane Vuorisen Aleatory Variable -näyttelyyn liittyvä kirjoitus ”Abstraktin valokuvan ontologia”. Teksti on Näkökulma näyttelyyn -sarjan ensimmäinen kirjoitus. Sarjassa Valokuvakeskus Perin kutsuma asiantuntija antaa oman näkökulmansa näyttelyn teoksiin tai sen aihepiiriin.

Oheistapahtuma

Näyttelyn yhteydessä järjestetään sunnuntaina 12.4.2015 klo 12:30 alkaen luento ”Abstraktio suomalaisessa valokuvassa”, jossa taiteilija Laura Nissinen kertoo väitösaiheestaan. Luennon jälkeen klo 15–17 on keskustelutilaisuus, johon yleisö voi tuoda mukanaan omia abstrakteja valokuviaan. Keskustelemassa on myös taidehistorioitsija Jane Vuorinen. Tapahtuma on osa Perin Sunnuntaisalonkien sarjaa.

 

nissinen_aleatory variable(burning bw sheet negative)III HIGHRESBurning black and white sheet negative III

taike_logo

taike_tunnustiedostot_pysty_011_oikoluku

Wihurinrahasto_logo