Uniini ilmestyy ajoittain kukkoja. En ymmärrä täysin niiden sanomaa. Kukkounissani teen usein jotain vaarallista; saatan juosta hikisenä kukkoa kantaen, tai kukko voi puolestaan olla passiivinen havainnoitsija. Musta kukko nähtiin entisaikaan mustan kissan lailla noituuden symbolina, mutta unieni kukot ovat värikkäitä. Kertovatko kukot jotain minusta itsestäni, vai viestivätkö ne kenties jotain minua ympäröivistä olosuhteita: mikä lahipiirissäni hallitsee ja vaatii tilaa? Symboloivatko unieni kukot kahta veljeäni, jotka ovat minua sekä vanhempia että fyysisesti suurempia?

Olen tutkinut valokuvissani maskuliinisuutta kymmenen vuoden ajan. Haluan avata uusia näkökulmia tuttuihin miehisyyden kuviin ja käsitteisiin, joiden luulemme olevan pysyviä. Viimeisimmissä teoksissani olen tutkinut koristeita ja symboleja miehisyyden ilmaisemisen välineinä.

Kuvasin ensimmäisen kukkoni vuonna 2009, ja näihin kukkojen muotokuviin palaan usein uudelleen. Yksittäisiä kukkoja on nähty eri näyttelyissä, mutta ne eivät ole aikaisemmin olleet esillä omana kokonaisuutenaan.

Kukot ovat salamannopeita liikkeissään. Odotan sitä hetkeä kun kukko on paikallaan. Monet kukot ovat voimakastahtoisia ja suurimmaksi osaksi kuvausyritykseni epäonnistuvat. Otan paljon kuvia. Useimmiten näen vasta jälkikäteen sen, onko jokin kuva onnistunut. Kukot on kuvattu maatiloilla, takapihoilla ja eläintarhoihin tilapäisesti pystytetyissä studioissa.

Kukko symboloi ylpeyttä, rehellisyyttä, rohkeutta ja ylimielisyyttä. Yritän päästä tämän toisinaan mahdottoman kovan ylimielisyyden naamion taakse. Haluan selvittää ovatko kokemukseni osa kukon persoonallisuutta. Olen kiinnostunut kukon koristeellisuudesta, karismasta ja kehonkielestä huomion ja naaraiden kiinnostuksen herättäjänä. Kun kukko poseeraa ylpeänä, lähes mahtailevana ja pälyilee minua, näen siinä piirteitä aatelisuudesta tai kuninkuudesta. Suuri heltta houkuttelee ja viestii hyvästä terveydestä. Annan kukolle nimen, sellaisen jonka se ansaitsee.

Näyttelyn oheisohjelmana Turun Taideakatemian teatteri-ilmaisun opiskelijat esittävät ”Kukkoilijat” -performanssin lauantaina 24.10. klo 15 ja torstaina 29.10 klo 17.

 

hannibal_nettiHannibal, 2014