Tutkin tässä projektissa seuraavaa ajatusta: ihmisenä oleminen voi olla hämmentävää ja pelottavaa. Tavoittelemme unelmiamme ja toiveitamme, mutta samalla elämämme on ennakoimatonta, ja ennemmin tai myöhemmin se myös päättyy. Jotta voimme suojella itseämme pelolta ja hädältä, turvaudumme mielikuvitusmaailmoihin ja kehiteltyihin toimintatapoihin. Ne eivät muuta tuhoisia käyttäytymismallejamme, mutta saavat meidät vakuuttuneiksi yhdestä asiasta: lopulta kaikki järjestyy.

Tämä ajatus syntyi, kun tutustuin Maarianhaminassa olevaan väestönsuojaan paikassa vahtimestarina työskentelevän Lennartin johdolla. Suoja on rakennettu kallioperään 1980-luvulla kylmän sodan aikaan, ja se on alun perin suunniteltu kestämään jopa ydinaseen osuma. Suuri osa suojassa olevista varusteista on ripustettu seinään vieterein, sillä niiden tulee kestää maaperän mahdollinen tärinä. Tila on rakennettu 1500 ihmiselle asumukseksi määrittelemättömäksi ajaksi. Kiertokäynnin jälkeen olin hämmentynyt ja samalla jotakin valkeni minulle: alitajuisesti olin kantanut mukanani käsitystä siitä, että kaikki järjestyisi, vaikka ydinonnettomuus tai jotain muuta pelottavaa tapahtuisi yhteiskunnassamme. Sillä aikaa kun asiantuntijat maan päällä käyttäisivät tietojaan ja taitojaan ratkaistakseen ongelman, me kansalaiset odottaisimme juuri tätä tarkoitusta varten rakennetussa maanalaisessa suojassa. Myöhemmin palaisimme takaisin meitä odottaneeseen korjattuun maailmaan ja jatkaisimme elämäämme.

Väestönsuojassa säilytetään paljon sellaisia tarvikkeita, joita voimme kuvitella tarvitsevamme silloin kun tapahtuu jotain kauheaa: taskulamppuja, kypäriä, suojapukuja, hakkuja, kirveitä, rautakankia, köysiä, sammuttimia, käsikäyttöisiä sireenejä, toimistotarvikkeita ja sänkyjä. Suoja pitää sisällään myös keittiön, sairastuvan, suihkuhuoneen ja suuren ilmanpuhdistimen radioaktiivista jätettä varten sekä makeavetisen altaan, joka tarkastetaan säännöllisesti bakteeritartuntojen varalta. Värikkäiksi sisustettujen tilojen tarkoituksena on puolestaan stimuloida ihmismieltä. Suojassa on lähes kaikkea mitä ihminen voi kuvitella tarvitsevansa abstraktin ja suuren uhan kohdatessa.

Kun jotain odottamatonta ja kauhistuttavaa tapahtuu, on jotakin johon turvautua. Meillä on paikka jonne mennä, kun ilmastokriisi iskee, ydinreaktori sulaa, epidemia puhkeaa tai ydinsota syttyy. Se on meidän varasuunnitelmamme.  Mutta jos suuri katastrofi todella tapahtuisi, en usko, että mieleni kestäisi tällaisessa tilassa muutamaa päivää kauemmin.

Näyttely ja installaatio koostuvat Maarianhaminassa Ahvenanmaalla sijaitsevasta västönsuojasta otetuista valokuvista ja suojassa olevista varusteista ja tarvikkeista.

5_nettiRainer, 2014

 

Koneensaatio-logo-vector-01-3 logorod svenska kulturfonden