Kansallisidentiteetti on jotain, mitä kollektiivisesti rakennamme suhteessa muihin kulttuureihin. Suomalaisuutta pohditaan jatkuvasti; mistä tulemme, mitä olemme ja mitä haluamme olla.

Kohta 100 vuotta täyttävä itsenäinen Suomi on historiansa aikana ollut tunnetusti osa Ruotsia kuin myös Venäjää. Nämä kummatkin aikakaudet ovat jättäneet jälkiä suomalaiseen kulttuuriin. Venäjän läsnäolo Suomessa ei tosin rajoitu historiaan. Miten vaikutukset venäjältä ovat muovanneet identiteettiämme ja millä tavoin venäläisyys ilmenee tämän päivän Suomessa?

Inari Lepistö / sarjasta Pieni pala Venäjää, 2012

Inari Lepistö sarjasta Pieni pala Venäjää, 2012

Nämä olivat kysymyksiä, joita esitimme venäjä@fi -näyttelyn teoksia etsiessämme. Henkilökohtainen ja herkkä suhtautuminen aiheeseen yllätti koskettavuudellaan. Kuten luovassa prosessissa usein, se mitä lähdettiin hakemaan, muuttui ja muokkautui matkan varrella joksikin muuksi.

Perin kesänäyttelyn teoskokonaisuudet pohtivat paitsi venäläisyyttä Suomessa, myös Venäjää ja venäläisyyttä utelian ystävän ja suomalaisvierailijan silmin. Esillä on sekä historiaa että nykykulttuuria tutkivia valokuva- ja videoteoksia, vanhoista Pietarissa kuvatuista dia-arkistoista tämän hetken suomenvenäläisiin Turussa. Näyttelyteksteissä olemme käyttäneet alkuperäiset, hakemuksissa olleet teoskuvailut. Taiteilijoiden suoraa ja läheistä ilmaisutyyliä säilyttämällä paljastamme myös osan näyttelyn kokoamisprosessista.

Riitta Järvelä

Näyttelyn taiteilijat ovat: Heidi Hänninen, Riitta Järvelä, Jan Kaila, Hanna Koikkalainen, Natalia Kopkina, Ville Kumpulainen, Inari Lepistö, Aino Vuokola, Anna-Kaisa Vuonokari ja Katri Oksanen. Näyttelyssä on lisäksi esillä Kimmo Sarjen tuore kirja Asunto Valtakadulla.

Näyttelyn kuraattorit: kuvataiteilija Saara Ekström ja valokuvataiteilija Sade Kahra. Teemaa on ollut suunnittelemassa edellämainittujen lisäksi valokuvataiteilija Juha Allan Ekholm.

Lisätietoja:
näyttelyassistentti Taru Tuomisto, puh: 040 350 1954, sähköposti: nayttelyt@peri.fi