Jos voisit puhua sairaudelle, mitä sanoisit? Entä, jos sairaus vastaisi?

Teoskokonaisuus Leftover käsittelee sairauden pelkoa käsitteellisellä tasolla. Kaksimetrinen veistos ja valokuvat sairaaloista kerätyistä sädehoitomaskeista tutkivat tätä epämiellyttävää välitilaa ja sen esteettisyyden rajoja.

Leftover alkaa realismista ja loppuu fantasiaan. Jossain elämän ja sairauden välillä.

Teoksia varten Tammi keräsi ja kuvasi yli kolmesataa käytettyä sädehoitomaskia kolmesta eri yliopistollisesta sairaalasta noin puolentoista vuoden aikana. Sädehoitomaskin avulla varmistetaan että potilas on joka hoitokerralla täsmälleen samassa asennossa. Näyttelyssä esillä oleva veistos Unlimited Number of Cell Divisions on tehty sulattamalla 170 käytettyä sädehoitomaskia yhteen.

Näyttely liittyy Tammen taiteellisen väitöskirjaan, jossa hän tutkii sairauden representaatioita valokuvataiteessa. Leftover-näyttely on Aalto-yliopistolle tehtävän väitöskirjan ensimmäinen taiteellinen osa.

Sarjasta on tehty valokuvakirja Leftover/Removals syksyllä 2014. Sen on julkaissut saksalainen taidekirjakustantamo Kehrer Verlag ja kirja ilmestyy kevään 2015 aikana myös Iso-Britanniassa sekä Yhdysvalloissa.

Leftover-näyttely on nähty aiemmin Helsingissä, Lahdessa ja Karjaalla. Osa teoksista on ollut ryhmänäyttelyssä Kobessa, Japanissa.

Maija Tammi (s. 1985) on Helsingissä asuva, Aurasta kotoisin oleva valokuvaaja ja taiteilija. Vuonna 2011 hän voitti Fotofinlandia-palkinnon. Tammen teokset ovat ansioituneet ja olleet näyttelyissä Ranskassa, Kroatiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Tänä keväänä hän on Suomen Kulttuurirahaston taiteilijaresidenssissä Ranskassa. 

Untitled #6 from the series Leftover, 2014. Pigment print, 110 x 120.Untitled #6 sarjasta Leftover, 2014