Niclas Warius on tehnyt symbolisesti latautuneita kuvia, joissa kauniit antiikkiesineet sulautuvat lakastuvien kukkien ja kuolleiden eläinten kanssa likaisenkuluneeseen ympäristöön. Vanitas-näyttelyn teemana on kaiken katoavaisuus.

Kuvissa kohtaavat kauneus ja lika, valo ja varjo sekä elämä ja kuolema. Ylevissä, lähes unenomaisissa kuvissa harmonisesti asetellut esineet viestivät kontrollia, luokkaa ja sivistystä. Järjestetyn kauneuden seassa on viittauksia mätänemisestä, hulluudesta, torjumisesta tai sorrosta outojen esineiden tai jonkin orgaanisesti määrittelemättömän muodossa. Kuvista välittyy ristiriitainen tunne yrityksestä ylläpitää julkisivua, joka ei itse asiassa kestä päivänvaloa. Niclas Warius on halunnut luoda esteettisesti vietteleviä kuvia ajattomien esineiden, ankaran klassisen harmonian ja luonnonvalon kautta. Kuvauspaikkana on usein ollut autiotalo.

Asetelmien rakentaminen on prosessi, johon Warius heittäytyy ohjaajan tavoin. Hän rakentaa symbolisesti latautuneen kohtauksen lainatuista, löydetyistä ja oman sukunsa vanhoista esineistä. Tämä prosessi vie taiteilijan toiseen aikaan ja paikkaan, toiseen ajatusmaailmaan, jossa hän rakentaa alttarin jollekulle tai jollekin. Kuvat toimivat näin monumenttina tai kollaasina jonkun toisen elämästä. Hylätyt rappeutuvat talot, erityinen tarina, kiistanalainen vanha esine tai kuollut lintu voivat käynnistää asetelmanrakennusprosessin, jonka lopputuloksena on valokuva.

Niclas Warius on hakenut inspiraatiota 1600-luvun Vanitas-teemoista. Nämä dekoratiiviset ja symbolisesti ladatut maalaukset toimivat aikoinaan hollantilaisten porvarien statussymboleina. Realistisuuteen pyrkivissä teoksissa näkyivät omistajan varakkuus ja kulttuuritietoisuus ilman kirkollisia sidoksia. Nousevan kauppiasluokan vaurauden lähteitä olivat merenkulku ja orjakauppa.

Niclas Warius (s.1972) on valmistunut valokuvataiteiden maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2003 ja hän toimii kuvataiteilijana sekä valokuvaajana. Hän asuu Kemiönsaarella ja työskentelee myös Helsingissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa valokuvanäyttelyissä ja hän on myös kuvannut interiöörejä, antiikkia sekä design-esineitä lehtiin ja muihin julkaisuihin. Wariuksen suurena intohimona ovat vanhat talot sekä rakennusperintö.

Kiitokset: Svenska Kulturfonden ja Konstsamfundet

warius1Until the end, 2013

Asetelmaa rakentamassa la 4.10. klo 12-15 – interaktiivinen taiteilijatapahtuma Perissä
Taiteilija Niclas Warius rakentaa, valaisee ja valokuvaa vanitas-asetelman näyttelynsä yhteyteen. 
Yleisön toivotaan tuovan esineitä asetelman rakennusmateriaaliksi.