Landscape is an exhausted medium, no longer viable as a mode of artistic expression.
Like life landscape is boring; we must not say so.

W.J.T. Mitchell: Landscape and Power

 

Pressikuvat

Kuvataiteilija Minna Pöllänen (s.1980) työskentelee valokuvan ja paikkasidonnaisten teosten kautta tutkien näiden työskentelymetodien keskinäistä suhdetta. Kokonaisuutta yhdistää tematiikka, joka pohtii maisemakokemusta sekä eri ympäristöihin liittyviä stereotypioita ja rakenteita. 

Valokuvakeskus Perissä esillä oleva Nature Trail (2012-2014) koostuu laakafilmille kuvatuista valokuvista, joiden kautta tarkastellaan ja kyseenalaistetaan erilaisia tapoja kokea ja nähdä maisema. Teosten keskiössä ovat metsään tehdyt paikkasidonnaiset interventiot. Teollisesti tuotetun puumateriaalin hukkapaloista ja erilaisista työkaluista toteutetut rakennelmat imitoivat muotokieleltään maisematurismille tyypillisiä laitteita ja apuvälineitä, kuten katselutasanteita ja tienviittoja sekä maisemaan rakennettuja reittejä ja polkuja.

Kuvissa itse maisema näyttäytyy vain rajallisesti. Fokus on usein näennäisen merkityksettömissä yksityiskohdissa, ja subliimin näkymän sijaan maiseman elementit toimivat rakennelmien taustoina. Kuvat keskittyvätkin tutkimaan maiseman kokemisen ja hyödykkeistämisen malleja suoran maisemarepresentaation sijaan: Mikä määrittää maiseman ideaalin ja siihen sopivan katselukulman? Mikä on kokijan ja katseen rooli ympäristön arvottamisessa? Voisiko juuri arkisemman maiseman ’tylsyydessä’ ja sen lähemmässä tarkastelussa piillä potentiaali oman elinpiirin rakentavampaan kohteluun?

Minna Pöllänen asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa. Pölläsen töitä on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla mm. Galleria Huudossa Helsingissä (2014), Kilometre of Sculpturessa Rakveressä (2014), Mäntän Kuvataideviikoilla (2013), Yinka Shonibare Guest Projectissa Lontoossa (2014), Brooklyn Bridge Parkissa ja A.I.R. Galleryssä New Yorkissa (2013), NUORET 2011 näyttelyssä Helsingin Taidehallilla, Format-valokuvafestivaalilla Derbyssä (2013) ja Galerie Les Territoiresissa Montrealissa (2011, 2012).
taike_logo

koneensaatio-logo

 

 

Viewing Platform 2014

Kulkuluvassa 2014: Minna Pölläsen opastama Turistikierros Turku (Näkökulmia julkiseen tilaan) lauantaina 6.9. klo 16.00. Lähtö Valokuvakeskus Perin galleriasta. Maksuttoman kierroksen kesto on n. 45 min.