press4lowIlkka Saastamoisen näyttelyssä on esillä valokuvia taiteilijan kotikaupungista Heinolasta vuosilta 2010 – 2013.

“Kotini on muuttunut. Aloin dokumentoida kotikaupunkiani vuonna 2010. Olen viettänyt aikaa vanhojen ystävieni kanssa, kuvannut heitä, itseäni ja omaa hämmennystäni sekä pohdiskellut sitä miksi Heinola on minulle rakas ja mihin se on muuttumassa. Tilapäisissä asunnoissa tai paikallisella leirintäalueella asuessani olen tarkastellut kotipaikkaani paluumuuttajan roolissa.

Taiteellisessa työssäni olen kiinnostunut teollisen murroskauden aiheuttaman muutoksen tuottamista ilmiöistä; kuinka pienten teollisuuskaupunkien työllisyyden romahtaminen vaikuttaa nuoreen sukupolveen ja heidän identiteettiinsä.”

Heinola on muiden nopeasti kasvaneiden teollisuuskaupunkien lailla murroksen keskellä: kasvu on vaihtunut työttömyyteen ja sen aiheuttamiin lieveilmiöihin. Vanhemmilta ja isovanhemmilta perittyä tehdastyökeskeistä elämäntapaa on vaikeaa soveltaa 2010-luvun Suomessa, joka maantieteellisen sijaintinsa vuoksi on taloudellisesti vääränlainen sijoituspaikka teollisuudenalan yrityksille.

“Maailma on täynnä Heinoloita. Kaipaan takaisin omaani ja samalla en kaipaa. Joka tapauksessa, se on synnyinkaupunkini.”

80-luvulla syntynyt heinolalainen mies on edelleen jatkuva dokumenttivalokuvaprojekti. Näyttelyä ja työskentelyä on ystävällisesti tukenut Koneen säätiö.

Ilkka Saastamoinen (s. 1986) on Heinolassa syntynyt valokuvaaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Saastamoinen on pitänyt valokuvataidenäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 2011. Teoksia sarjasta 80-luvulla syntynyt heinolalainen mies on aiemmin nähty Heinolan kirjastossa, Lahden taidemuseossa sekä Jukka Male Museossa Helsingin Kaapelitehtaalla. Saastamoinen on opiskellut valokuvausta Kymenlaakson opistossa sekä Pekka Halosen akatemiassa.

Ilkka Saastamoinen: Kirkonkylän liikuntahalli