Yleisökuvaustapahtuma la 13.12. klo 14-17 Perissä

Atelieri O. Haapala on kahden valokuvaajan tulkinta sadan vuoden takaisesta historiasta. Kuvien aiheet on valittu ilmiöistä jotka olivat tuolle ajalle jollain tapaa omaleimaisia. Kiehtovia, romantisoituja, ehkä paheksuttaviakin. Maailmassa tapahtui suuria muutoksia: Teollistuminen toi vaurautta, teknologia ja lääketiede kehittyivät, syntyi uusi keskiluokka ja tasa-arvoasiat alkoivat hitaasti herätä. Usko tulevaisuuteen oli suuri, kunnes maailmansodat murensivat optimismin lopullisesti.

Myöhemmin olemme saaneet nähdä mitä teollistuminen on aiheuttanut: planeettamme on saastunut ja keksinnöt ovat johtaneet julmiin sotiin. Populaarikulttuuri mässäilee maailmanlopun aiheilla: viruksilla, zombeilla, koneiden vallankaappauksella ja luonnonmullistuksilla. Valtava informaatiotulva turruttaa meidät ja kaiken yllä leijuu dystopian uhka.

Vuosisadan vaihde välkkyy mielikuvissamme messinginhohtoisena. Kehitys meni eteenpäin mutta vailla muovia tai betonilähiöitä ja vailla huonoa omaatuntoa luonnonvarojen tuhlaamisesta.

Kuuden vuoden ajan heidät on voinut nähdä kuvaamassa yleisöä. Kalvakka kaksikko, toinen pitkässä mustassa hameessaan, toinen vahatuissa viiksissään. Ehkä olet törmännyt heihin jossakin tapahtumassa ottamassa muotokuvia käsin maalatun taustakankaan edessä, tai nähnyt heidän vanhahtavan oloisia kuviaan Facebookissa. Niiden alakulmassa on aina sama koukeroinen leima: Atelieri O. Haapala, Helsinki.

Atelieri O. Haapalan keskushahmoina ovat kuvaamon perustaja rouva Onyxei Haapala sekä Helmut Schweinstein joita esittävät Saara Salmi ja Marco Melander. Mutta keitä olivat rouva Haapala ja herra Schweinstein? Mikä heidän tarinansa on?

Jos Haapalan ja Schweinsteinin seikkailuista tehtäisiin elokuva, Aikamatka-näyttelyn teokset olisivat pysäytettyjä kohtauksia tästä elokuvasta. Heidän tarinansa on fiktiivinen mutta tapahtumilla on yhteys todellisuuteen.

Teoksista noin puolet on kuvattu vuosina 2009–2010 ja toinen puoli kuluneen vuoden sisällä. Kuvausmatkat ovat vieneet niin Egyptin pyramideille kuin Skotlannin Ylämaillekin. Matka jatkuu edelleen ja tarinaan on tulossa uusia ulottuvuuksia.

Taiteilija Saara Salmi (1981) ja TaM Marco Melander (1968) ovat pitäneet näyttelyitä Suomen lisäksi Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Espanjassa, Malesiassa, USAssa ja Venäjällä. Teoksia heillä on sekä yksityiskokoelmissa, että Suomen Valokuvataiteen museossa, Teatterimuseossa, Vapriikissa sekä Gallen-Kallelan museossa.

 

atelieri-o-haapala_aikamatka_nettiHighlanders, 2014

Lisätietoja näyttelystä:
Näyttelyassistentti
040 3501954

nayttelyt@peri.fi